Žanrbiografski roman, družbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostbosanskohercegovska književnost, hrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Aleksandra Rekar
Ključne besede Zgodovina, Rodbine, Usode, Bosna
Število strani

935

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

31-32 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Laž uniči čarovnijo

Rodbina je roman o družini, a vendar lahko rečemo, da gre le delno za (avto)biografsko delo. Rodbina je namreč roman o Bosni in Sarajevu, tisti Bosni, ki jo je leta 1878 k sebi priključila avstro-ogrska monarhija in se počasi izgublja v nekoliko zamegljeni bližnji preteklosti, in Sarajevu, ki ga Jergović zapušča in se mu za zmerom odpoveduje. Rodbina je prav tako roman o izgubi in krivdi, obtoževanju in bolečini, skrhani ljubezni in najedajoči bolezni, ki tvorijo nekakšen skelet tega nenavadnega rodbinskega romana, ki je povsem prežet s tenkočutno jergovićevsko poetiko, v kateri avtor zabrisuje meje med realnim in fiktivnim in ki jo je izgradil ter izpopolnil tekom svojih ustvarjalnih let. Rodbina je velik roman. Eden največjih napisanih. Velike romane pa je treba brati v pravem času, da postanejo zares veliki. Če bo čas pravi, bo Rodbina tudi za vas eden največjih romanov, kar ste jih prebrali. Ampak za ta podvig si je potrebno vzeti čas. Precej tega, a naj vam ga ne bo žal. Monumentalno!

Glej tudi:

“Ko minejo leta in se zgodi vse, kar se je, pa tudi tisto, za kar bi bilo bolje. če se ne bi, pogosto iz dolgočasja razpredata o tem, zakaj se je Joža naredil neumnega vsakič, ko je Franjo omenil Stipica Radića, kamerada Lenina ali Benita Mussolinija. Gledal je stran, zehal ali pa se čudil Franju, zakaj se toliko briga za nekaj, na kar nima nikakršnega vpliva.
“Bolje bi bilo, če bi se ukvarjal s čebelami ali z voznimi redi. Revolucije naj zganjajo drugi. Na svetu obstajata dve vrsti bedakov,” mu je rekel Joža Frančić, “nekateri naokrog podtikajo požare, da bi osrečili svet, drugi jih gasijo. A ti veš,” ga je vprašal, “kako v Dalmaciji ustavijo požar, ko ga burja nosi proti oljčnim nasadom in vinogradom? S protipožarom. Makijo polijejo z bencinom in jo zanetijo vzdolž črte, po kateri se premika požar. Ko trčita drug ob drugega, ga protipožar navadno premaga.”” (str. 328)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rodbina.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Dela avtorja