Ubogi bogataši

Žanrdružbeni roman, povest, zgodovinski roman
Narodnostmadžarska književnost
Kraj in leto izidaCelje ; Ljubljana, 2011
Založba
Prevod Judita Trajber
Ključne besede Pustolovščine, Rodbine, Poroka, Gledališče, Dediščina, Pohlep, Denar, Ljubezen, Zločini, Družinski odnosi
Število strani

413

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Križi visoke družbe

Sloviti madžarski pisatelj Mór Jókai (1825–1904) se je uveljavil predvsem v zvrsti romantičnih pripovedi. Z več kot stotimi objavljenimi romani je bil priljubljen ne le na Madžarskem, ampak tudi drugod v Evropi, še posebej med visoko družbo viktorijanske Anglije. S preprosto karakterizacijo in večjim poudarkom na razvoju zgodbe se približuje povesti, odlikuje pa se predvsem s pripovedovalsko zvitostjo, ki nam približa mestno in ruralno življenje peštanske in transilvanske družbe 19. stoletja. V zgodbo Ubogih bogatašev je ujeto življenje z intrigami bogate peštanske družine, nabrane okoli starega tirana Demétra Lapussa, ki z zadnjimi močmi greni življenja sorodnikov. Z grožnjami o razdedinjenju obvladuje tesnobno atmosfero v hiši, ubogi bogataši pa zastrupljajoče dediščine nikakor ne morejo izpustiti. Posledica njegovega izživljanja je tudi poseg v mladostno ljubezen, zaradi katere odda vnukinjo v zakon premožnemu baronu na slabem glasu. S selitvijo novih zakoncev na baronovo transilvansko posestvo se tudi zgodba prevesi iz opisovanja zatohlega ozračja družine Lapussa v pustolovščino znotraj vrvenja transilvanskega »podtalja« in akcijami hudodelske tolpe pod vodstvom skrivnostnega Fatia Negra. Kakšno povezavo ima izmuzljivi hudodelec z družino, roman ne želi izdati, lahko pa zaključi bralec sam. V vsakem primeru pa se nakopičene krivice proti koncu prepletejo in razrešijo v boju plemenitosti nasproti pohlepu, ki poteka z vsemi sredstvi – samokresi, pravdniki ali ponosom, vse skupaj pa je s pripovedovalčevimi zbadljivimi in humornimi opazkami povezano v izredno berljivo čtivo.

Glej tudi:

“Gospod Demeter se je zabaval s tem, da je opazoval obraz kdaj enega kdaj drugega bralca; z vidika tretjega opazovalca sta bila tukaj vse večje vzemirjenje, tam vse večja pobitost, prav zabavni nasprotji.
Ko so vsi papirji končali s svojimi učinkovanji, se je s tihim, krotkim glasom oglasil: “No, torej, kakšno mnenje imaš o zadevi, hčerka moja?”
Gospa Lángai je zaprla svoj cviker kot nekdo, čigar mnenje je glede pravilnosti zanesljivo, in ni odlašala z odgovorom.
“Baronu Hátszegiju ne bi dala za ženo niti kakšne dobronamerne služkinje, ne pa ene gospodične Henriette Lapussa.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ubogi bogataši.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja