Rdeča kapica

4,8
(21)
Žanrkriminalni roman, psihološki roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Travme, Mladostniki, Umor, Droge, Dekleta, Odvisnosti, Igre na srečo, Državni tožilci
Število strani

397

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nova zvezda na slovenski literarno-kriminalni sceni

Kaže, da postajamo Slovenci narod piscev vrhunskih kriminalk, s katerimi se lahko mirno postavimo ob bok Skandinavcem. S prvim delom napovedane serije psiholoških kriminalk se jim pridružuje tudi ženska roka na tipkovnici – sicer že uveljavljena pisateljica in scenaristka Irena Svetek.

Srž zapleta je naslednja: v parku Kodeljevo v Ljubljani najdejo truplo brutalno umorjene trinajstletne deklice, zavito v ogrinjalo Rdeče kapice. Le kdo bi bil sposoben takšnega zločina – in zakaj? Pred bralcem se zvrsti plejada zanimivih likov, vsak je po svoje obremenjen z osebnostnimi in čustvenimi problemi, s preteklostjo in sedanjostjo. S primerom se ukvarja okrožni državni tožilec Mio Aurelli, ki s svojo pretresljivo osebno zgodbo v bralcu vzbuja simpatijo ali (v redkih primerih) antipatijo, vsekakor pa željo po ponovnem srečanju.

Roman je napisan v kleni maniri žanra upoštevajoč njegove zakonitosti, je eksaktno, suvereno, vseskozi napeto pisanje, ki pa žanrsko literaturo vsebinsko in jezikovno presega. Je enostavno dobro branje, kjer spretno podana zgodba odraža duh časa s temami, s katerimi se dandanes bolj ali manj posredno pogosto soočamo. Psihološka dimenzija pripovedi je prepričljiva, bralcu je lahko v intelektualni izziv, ob branju pa se lahko zgodi tudi kakšen nenadejan uvid. Rdeča kapica je psihološka kriminalka par excellence.

Leta kasneje, ko mu je umrl otrok in se je Viola ločila od njega, so se alkoholni hlapi njegovega očeta tiho pretihotapili čez mejo in prešli vanj. Družinski demoni so pronicali skozi njegovo kožo kot neozdravljiva bolezen, bilo je, kot da se v njegovo tkivo zajedajo rakave celice in ga uničujejo s pospešeno hitrostjo. Tisto, kar je bilo še zdravih celic, pa je bilo v nenehni nevarnosti pred smrtonosno okužbo. (str. 218)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rdeča kapica.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 432
Komentarji: 0
Število ocen: 21
Želi prebrati: 19
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 46

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja