Doktor Glas

Žanrfilozofski roman, psihološki roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Nada Grošelj
Ključne besede Varanje, Samski moški, Stockholm, Ljubezen, Medosebni odnosi, Umor, Etika, Zdravniki in bolniki, Vrednote
Število strani

163

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prva zapoved: ne razumi preveč

Tyko Gabriel Glas je 33-letni zdravnik v Stockholmu na prehodu iz 19. v 20. st. Da bi si razgibal roko in misli, vsak večer piše dnevnik. O sebi ugotavlja, da zna pomagati drugim, sam sebi pa ne: nima skoraj nobene telesne izkušnje z ženskami, je osamljen in depresiven. Vendar pa se v svoji zdravniški praksi srečuje s številnimi življenjskimi problemi, o katerih zvečer razmišlja. Pripoved je zapisana prvoosebno, kot dnevniški zapis v časovnem razponu približno petih mesecev. Zaplet se pojavi, ko mlada pacientka, gospa Gregorius, zaupa mlademu zdravniku, da ima zakonske težave s starejšim možem, pastorjem Gregoriusom. Kako daleč bo šel doktor Glas za dobro svoje pacientke? Katera etična vprašanja in dvomi mu bodo delali družbo v dolgih neprespanih nočeh? Kratek roman, z na videz preprosto in linearno zgodbo, odpira številne teme, s katerimi se srečujemo tudi danes (splav, zakonske dolžnosti, samomor, evtanazija, sreča, razlaga sanj, ljubezen …), zato ob branju zlahka pozabimo, da je delo nastalo leta 1905. V romanu se pogosto pojavljajo prizorišča realnega sočasnega Stockholma, po katerem spremljamo Gabriela Glasa na njegovih sprehodih. Delo je bilo na Švedskem v različnih obdobjih na vrhu lestvic najbolj priljubljenih romanov, prevedeno je v mnoge jezike, doživelo je številne poznejše literarne interpretacije in predelave (npr. pripoved iste zgodbe z vidika druge literarne osebe). Zaradi moralnih stališč protagonista je bil roman ob izidu predmet ostrih polemik takratne kritike. Poleg vsebine lahko uživamo tudi v protagonistovih številnih izvirnih asociacijah, čustveno bogatih opisih noči in doživljanja glasbe, hkrati jasnem in sočnem jeziku. Za bralce, ki jim ni treba čakati prevodov v slovenščino, je gotovo zelo bralno vabljiv tudi seznam del, ki so nastala kot odmev na roman Doktor Glas – drobec iz izčrpne spremne besede prevajalke Nade Grošelj. Delo, ki s časom ni izgubilo svojega sijaja, je tudi v 21. stoletju pisateljski navdih avtorjem in branje, ki tudi sodobnega bralca vabi k razmišljanju o številnih brezčasnih moralnih dilemah.

Naposled se mi je začelo svetlikati kot slutnja: mogoče sploh ni mišljeno, da bi morali življenje razumeti. Mogoče nas vsa ta obsedenost, da bi ga pojasnili in doumeli, ves ta lov za resnico, vodi v napačno smer. Sonce blagoslavljamo zato, ker živimo do pičice tako daleč od njega, kolikor je za nas koristno. Nekaj milijonov milj bliže ali dlje, pa bi zgoreli ali zmrznili. Kaj če je z resnico enako kakor s soncem?
Stara finska bajka govori: kdor uzre božje obličje, mora umreti.
Pa Ojdip. Rešil je sfingino uganko in postal najbednejši med ljudmi.
Ne rešuj ugank! Ne sprašuj! Ne razmišljaj! Misel je kislina, ki razjeda. Sprva misliš, da bo razjedla samo tisto, kar je trhlo in bolno in mora proč. Misel pa ne misli tako, temveč razjeda na slepo. Začne resda s plenom, ki ji ga vržeš najraje in z največjim veseljem, toda ne smeš si domišljati, da jo bo nasitil. Ne bo odnehala, dokler ne razgrize še poslednjega, kar ljubiš. (str. 150)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Doktor Glas.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 45
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja