Pripovedovalec

Žanrbiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2020
Založba
Ključne besede Zgodovinski roman
Število strani

284

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

zgodba, ki vliva olje v svetilko Življenja

Mirana Likar ima posebno moč opazovanja in pripovedovanja in z romanom, ki je v letu 2021 nominiran za dve naši veliki nagradi, Cankarjevo in je bil v finalni peterici za kresnika, to ponovno dokazuje.
Glavni junak romana, Nikolaj Šturm, se v dvaindevetdesetem letu življenja, ko ve, da mora biti pripravljen na vse, odloči za kupčijo, ki jo ponudi natakarici iz bližnjega lokala. Vez, ki jo vzpostavita, obema prinese to, kar si najbolj želita in potrebujeta. Sandra se s poroko reši mučne, ponižujoče službe in si zagotovi varno prihodnost, Nikolaj ne bo umrl sam, še več, povedal bo svojo izjemno zgodbo in tako na nek način ne bo ostal pozabljen. In v tej zgodbi je skoraj celo dvajseto stoletje, v tej zgodbi je skoraj cel svet. Nikolaj je zamenjal več imen, uniform in položajev, se znašel na frontah in v taboriščih, bil ujetnik, ljubimec in zasliševalec, pogosto se je znašel v vrtincu dogodkov, ki so ustvarjali zgodovino, a je iz njih vedno s pomočjo iznajdljivosti, znanja, velike želje po preživetju in življenju, prišel živ, čeprav ne vedno cel in brez brazgotin.
Roman vzporedno teče na dveh ravneh, in sicer med prvoosebnim in vsevednim pripovedovalcem. Nikolaj je intimen, govori o preizkušnjah in odgovornosti, včasih ga že malo odnese. Nadpripovedovalec Nikolaja dopolnjuje, pojasnjuje.
Založnik je zapisal: Pripovedovalec je zato tudi roman o iskanju svobode in o intimni zavezanosti življenju, ki je nenehno na preizkušnji. Kot pa protagonistova neverjetna, ganljiva pripoved jasno pokaže, je preživetje včasih odvisno tudi od prave ali predvsem dobro povedane) zgodbe in pripravljenosti, da ji nekdo prisluhne.

Pripovedovalec in pisateljica to znata.

Zdaj pa jaz tebe vprašam, ali moraš živeti z iluzijami ali z realnostjo? Če ne bi imel iluzije, da vse zmorem, da sem za vse dober, mogoče ne bi naredil sprejemnega izpita. Če bi se videl tako, kot so me zelo verjetno videli drugi, kot primernega za čiščenje … saj veš česa, na to, da bom sprejet sploh pomislil ne bi in se ne bi prijavil.
Svet spreminjajo prividi. Realno gledanje ne more odkriti nič lepega, utvara pa lepo celo uresniči.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pripovedovalec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 51
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Dela avtorja