Pod škrlatnim nebom

Žanrzgodovinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2018
Založba
Ključne besede Zgodovinski roman
Število strani

501

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

16-17 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba romana se odvija v severnem delu Italije, predvsem v Milanu in njegovi okolici v časovnem obdobju od kapitulacije Italije leta 1943 do konca druge svetovne vojne. Mladoletnega Pina starša po bombardiranju Milana pošljeta k očetu Reju v Italijanske Alpe, kjer pomaga italijanskim Judom bežati v Švico. Ob polnoletnosti ga starša iz strahu za njegovo varnost prisilita, da vstopi v nemško vojsko, saj sta prepričana, da se bo tako izognil bojišču. Zaradi poškodbe pri rosnih osemnajstih postane osebni voznik generala Hansa Leyersa, ki je najskrivnostnejših in najmočnejših poveljnikov tretjega rajha. Pinu se s tem ponudi priložnost, da v samem jedru nemškega visokega poveljstva zbira podatke za zaveznike. Tako se z vojnimi strahotami in nacistično zasedbo spopada v tajnosti, pri čemer ga drži pokonci ljubezen do Anne in upanje, da se bosta nekega dne skupaj predala življenju, o kakršnem sanjata.
Roman pod škrlatnim nebom je napisan po življenjski zgodbi še živečega Giuseppeja (Pina) Lele. V njem nastopajo mnoge znane zgodovinske osebnosti, kot je Alberto Ascari, dvakratni zaporedni svetovni prvak Formule 1 v sezonah 1952 in 1953, Benito Musollini idr.

“Samo sirene ter jok in kriki ljudi. Obupani oče je držal v rokah svetilko in kopal po ruševinah. Nedaleč stran je jokala njegova žena in prižemala k sebi mrtvega sina. Nekaj ljudi s svetilkami se je zbralo okrog deklice brez roke, ki je izgubila življenje in je zdaj s steklenim pogledom ležala na ulici. Pino, ki še nikoli dotlej ni videl mrtvega človeka, je tudi začel jokati. Nič več ne bo, kot je bilo. Najstnik je to zaznaval tako jasno kot sršene, ki so še vedno brenčali, in eksplozije, ki so mu še vedno odzvanjale v ušesih. Nič več ne bo, kot je bilo.”(str.33)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pod škrlatnim nebom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 207
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9