Dekle z biseri: zgodovinsko-ljubezenski roman

Žanrzgodovinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Franc Čampa
Ključne besede Kristjani, Zgodovinski roman
Število strani

247

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Henry Rider Haggard (1856-1925) se je proslavil predvsem s svojimi zgodovinsko-pustolovskimi romani (npr. Salomonovi rudniki, Alain Quatterman). Slovenski bralci ga morda najbolj poznajo po romanu Roža sveta, mlajše navdušujejo Salomonovi rudniki, Hči cesarja Montezume ipd.

Dekle z biseri pripoveduje o času prvih kristjanov, predvsem o lepi Mirijam, ki se zaljubi v Marka, rimskega častnika. Vendar se Mirijam ne more poročiti z njim, da ne bi zatajila svoje vere. Ob tem pa jima stoji nasproti še Kaleb, prijatelj iz otroštva, ki goji do dekleta močna čustva. Pot do uresničenja te ljubezni je spričo notranjih dilem in zunanjih nasprotovanj dolga in negotova.

Leta 2015 je izšel ponatis romana, ki smo ga v slovenskem prevodu prvič lahko brali že leta 1910. Od takrat je izšlo kar nekaj ponatisov, kar govori o aktualnosti tega Haggardovega dela, ki sicer ne slovi po umetelnem stilu, je pa toliko bolj prepričljivo v izrisovanju glavnih likov kot tudi zgodovinskega ozadja, v katerega je vpeta romaneskna pripoved.

“Dekle kakšnih štiriindvajset let je zadnja potomka plemenite judovske rodovine. Našli so jo izpostavljeno na eni izmed vrat glavnega svetišča tega ljudstva, kjer, se se zdi, je bila obsojena na smrt zaradi prestopka proti krutim postavam. Izredno lepa je. In imenitna biserna ogrlica priča, da je dekle hči imenitnih staršev. Zato je tudi cena izredno visoka.”
(Str. 191)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dekle z biseri: zgodovinsko-ljubezenski roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 54
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10