Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Lijana Dejak
Ključne besede Življenje, Srednji vek, Zgodovinski roman
Število strani

306

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O življenju srednjeveškega človeka

Težko si predstavljamo, kako je razmišljal zgodovinski človek, ko pa se že politična zgodovina vedno interpretira z vidika zmagovalcev. Lahko si nekoliko predstavljamo tegobe, ki so zaznamovale njegov vsakdan, pa vendar se težko postavimo v njegovo kožo, saj niti približno ne vemo, na kakšen način se je z njimi spopadel. Niti ni problematično to, da si takšnega življenja ne bi znali zvizualizirati, pomembnejša so sama občutja, ki so pri premagovanju vsakdana prevevala slehernika, vsa ta pa so vse preveč vezana na okoljski, zgodovinski in verski prostor, v katerem je naš junak prebival. Torej, gre za nekakšen nazor, o katerem nekaj vemo, a ga nikdar nismo živeli.

Laurus je zgodovinski roman, v katerem pa politična zgodovina nekega obdobja in prostora ne igra bistvene vloge. Laurus je roman o srednjeveškem človeku in o njegovem vsakdanu. Vodolazkin za glavnega protagonista romana seveda ni postavil povprečnega ruskega srednjeveškega kmeta, saj bi bila ta izbira vse preveč neatraktivna. Rajši se je odločil, da bo v središče zgodbe postavil ljudskega zdravilca (nekakšnega vrača) ter preko njegove zgodbe bralstvu predstavil življenje prebivalstva Rusije v obdobju poznega srednjega veka. Obdobje, ki ga je avtor za svojo obravnavo izbral, ni nobeno naključje, saj je Vodolazkin eden vodilnih ruskih strokovnjakov s področja stare cerkvene slovanščine in tudi pravoslavnih žitij, ki so tem obdobju nastajala. Ruski literarni kritiki so prepričani, da je Lazarus eno najpomembnejših leposlovnih del, ki so v zadnjem tisočletju nastala na tem prostoru in morda celo širše. Sam se v takšna podajanja ocen ne bi spuščal, je pa to prav gotovo knjiga, preko katere lahko radoveden in morda malce bolj vztrajen bralec izve ogromno o slehernikovem srednjeveškem vsakdanu. Laurus je roman o srednjeveškem človeku.

Na bregu Velike reke, kjer je stal samostan, je bilo komarjev ogromno. Za samostanskim obzidjem, kamor obrežni veter ni segal, jih je bilo celo več kot ob vodi. Še nihče jih ni videl toliko. Krvosesi so bili plod nenavadno vroče pomladi.

Srednjeveški človek je imel odkrite samo obraz in roke do zapestij, a tudi to je bilo dovolj, da so prebivalci Pskova izgubljali potrpljenje. Praskali so se, si pljuvali na dlani in razmazovali slino po koži, saj so menili, da si bodo tako olajšali trpljenje zaradi pikov. Pobesnele žuželke se niti niso več zadovoljile z odkritimi deli telesa in so prebadale celo debela oblačila. (str. 124)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Laurus.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 77
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 17

Morda vam bo všeč tudi