Ujetniki preteklosti

Žanrbiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Travmatične izkušnje, Psihoterapija, Duševno zdravje, Osebna rast, Psihoterapevti, Spomini, Otroštvo, Družinski odnosi, Preteklost, Družine, Zasvojenost
Število strani

296

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zdravnica, psihoterapevtka in predavateljica dr. Sanja Rozman je ustanoviteljica zavoda Sprememba v srcu, kjer že več kot trideset let vodi programe za okrevanje od zasvojenosti in zdravljenje travm. Bila je tudi prva, ki je javno spregovorila o nekemičnih zasvojenostih.
Knjiga Ujetniki upanja je zgoščeno terapevtsko branje. V njej nas uči prepoznavanja globokih zakonitosti duševnosti. Vsi imamo namreč v sebi skrite kotičke duševnosti, ki se jih ne zavedamo, pa vendar na nas močno vplivajo. Kadar pride do hudih in ponavljajočih travm, se v nas zgodijo dramatične spremembe. Te zaznamujejo celo življenje, če se z njimi ne znamo ustrezno soočiti.
Skozi poglavja v knjigi nam psihoterapevtka odstira pogled v svojo ordinacijo. Spremljamo zgodbo klientke Ane in pobliske v njeno lastno preteklost ter trpke izkušnje. Je zahtevno, boleče, a obenem iskreno in zdravilno branje, saj v bralcu zlahka zbudi neprijetne spomine ali nepredelane travme. Preteklosti se ne da popraviti, spomine, ki so ostali nanjo, pa lahko ozavestimo in spremenimo tako, da nimajo več uničevalnega učinka. Priročnik dr. Sanje Rozman, ki nas vodi v globine naše duše, je lahko prvi, odločilen korak na poti k ozdravitvi.

‘Vse srečne družine so si podobne, vsaka nesrečna družina pa je nesrečna po svoje.’ S to trditvijo Lev Nikolajevič Tolstoj začne roman o Ani Karenini, značilni odvisnici od odnosov. Razlog je v tem, da imajo nesrečne družine nefunkcionalna pravila o tem, kako upravljati čustva. /…/
Vsi moji klienti so otroci iz nesrečnih družin. Negotovo, ne-varno navezani bi se z veseljem pustili stlačiti v kakršno koli obliko, samo da bi smeli pripadati. Ko se je začel proces prilagajanja, so bili še otroci in jedra njihovih osebnosti še niso bila povsem razvita. V hrepenenju, da bi se prilagodili in pripadali, so žrtvovali zametke svojih občutkov identitete, s tem pa postali globoko ranjeni in izgubljeni v množici prepovedi, med katerimi se niso znali orientirati. V bolečem spoznaju, da se morajo za ljubezen odreči samim sebi, so se zatekli k zasvojenskim vedenjem – nadomestkom ljubezni, ki so obljubljali instantni užitek, samopozabo ali vsaj preusmeritev pozornosti.
Str. 168-169

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ujetniki preteklosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 168
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 2
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja