Najboljše za vse : roman

Žanrdružbeni roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaCelje ; Ljubljana, 2020
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Stari starši, Družina, Družinski odnosi, Matere in hčere, Vnuki
Število strani

361

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Je moč urediti življenje tako, da bi bilo najboljše za vse?

Petra Soukupová po romanih Morje in Pod snegom ponovno dokazuje, da se njeno pisateljsko pero vešče loteva tematike, katere osrednja celica je družina. Hana je mlada samohranilka, igralka v iskanju karierne priložnosti, mati desetletnega Viktorja, za čigar temeljito vzgojo ji zmanjkuje časa. Eva, Hanina mama, je vdova, kot ščit pred samoto sprejema vsakodnevno rutino. Morda se rešitev skriva v tem, da se Viktor začasno preseli na podeželje k babici. Eva bo končno užila vnukovo družbo in bo tako manj osamljena, živahnemu in samosvojemu Viktorju bo koristilo novo okolje, Hana pa se bo lahko brez slabe vesti posvetila igranju. Pripoved je zgrajena v obliki kratkih prizorov, v katere se zlivajo dialogi brez navednic, bistvo se odvije v čustvenem svetu, nizanju notranjega miselnega toka. Potopimo se v paleto občutkov treh glavnih protagonistov, vsak z lastnimi predstavami in pričakovanji po svoje doživlja spremenjene okoliščine, nepoetičen jezik pa razkriva medosebne odnose v njihovi realistični podobi. Je moč urediti življenje tako, da bi bilo najboljše za vse? Kaj pa če se zgodi kaj nepredvidljivega?

Glej tudi:

Eva ne more vprašati, zakaj si prišla, onidve ne komunicirata tako, čeprav obe vesta, da se Hana ne pripelje kar v tri dni, nenapovedano, ne tako pogosto. Nekaj je narobe.
Viki ga lomi in jaz temu nisem kos. Mami …
Eva vidi, da potrebuje pomoč, da tega ne zna izreči.
Kaj se je zgodilo? /…/
Eva pa jo posluša samo napol, ker že ve, kako rešiti vse to. Ve pa tudi, da Hanka tega ne bo hotela, ampak jo bom prepričala, moram jo, če bi se lahko v tem trenutku zamislila nad tem, bi si morala priznati, da tudi zaradi sebe, ne le zaradi Vikija.
Lahko bi se recimo prepisal sem, prekine Hanko. Meni nič tebi nič. Začeti moram zlagoma.
Mami.
Zagledata se druga v drugo, Eva opazuje svojo hčer, o nečem mi laže, nekaj mi prikriva. Potem pa se ta pogled spremeni, Hanka vstane, lase si zatakne za uhelj enako kot takrat, ko je imela pet let.
Ne, to ne bo šlo, oprosti, mami, nisem hotela, jaz … ni tako grozno, zmogla bova. Eva že spet vidi, kako se pred njo zadržuje, kako je tuja, kako je besna, da je sploh kaj rekla glede Vikija, da je sploh priznala, da česa ne zmore. (str. 27)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Najboljše za vse : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja