Tomás Nevinson

Žanrdetektivski roman, družbeni roman, psihološki roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Marjeta Drobnič
Ključne besede Družina, Tajne organizacije, Terorizem, Odnosi
Število strani

644

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

21-22 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj bi, če bi?

Kaj bi se zgodilo, če bi Hitlerja ubili, preden se je odločil Nemčijo odpeljati na največjo morijo, kar jih pomni človeška zgodovina? Bi se morija vseeno odvijala tako, kot se je, ali pa bi jo predčasna Hitlerjeva smrt morda preprečila? Kako bi nemški pisatelj Fritz Reck-Malleczewen, ko je po spletu naključij naletel na obedujočega firerja v neki bavarski gostilni, preden je ta postal kancler, preobrnil tok zgodovine, če bi vanj izpraznil vsebino svoje nabite pištole? Ali je umor, če z njim preprečimo večje zlo, upravičen? S temi mislimi in dilemami je prepreden zadnji roman spod peresa španskega mojstra besede Javierja Mariasa, ki nas ponovno, kot že v nekaj njegovih predhodnikih, popelje v svet tajnih organizacij in služb, ki so bile pisatelju neizčrpen vir navdiha do samega konca njegovega ustvarjanja. A Marias ni bil zgolj poznavalec vohunske dejavnosti, bil je tudi jezikoven stilist, poznavalec človeške psihe in erudit, kar bralec zaznava ob prebiranju mnogih njegovih povedi in se k njim med samim branjem večkrat vrača, kot se vrača tudi k njegovim romanom, čeprav jih je že nekajkrat prebral. Roman Tomás Nevinson se močno naslanja na njegovega predhodnika roman Berta Isla, a se je avtorju zapisalo, da ga ne gre brati kot njegovo nadaljevanje, temveč ju je potrebno brati skupaj, kot nekakšen par. Kakorkoli se že boste zadeve lotili, vam pa lahko zagotovim, da bralni užitek v nobenem primeru ne bo umanjkal. Javier Marias je že za časa svojega ustvarjanja postal klasik, in ne dvomim, da bo med njimi tudi ostal.

Glej tudi:

Človek se preseli v kraj, ne vedoč, da se bo znašel ujet, da si bo tam ustvaril posel ali vse svoje življenje, da se bo poročil in imel tamkajšnje otroke in se vpeljal v njihove navade in da se bodo začasnosti spremenile v stalnice. Da se mu bo zdelo čedalje teže oditi iz tega kraja, da se mu ga sprva ne bo dalo zapustiti, pozneje pa se bo tega bal, kot bi zunanje življenje vsebovalo skrajna tveganja, zaplutje na odprti ocean z zastarelo jadrnico, ki jo je že pozabil krmariti. (str. 278)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tomás Nevinson.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 75
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi