Odred ali Kako osrečiti druge proti njihovi volji

Žanrdružbenokritični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Ključne besede Satira
Število strani

312

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Odred ali Kako osrečiti druge proti njihovi volji je roman o političnih mehanizmih. Zgodba je postavljena na slovenska tla, protagonisti so po sestavi nekakšen prerez družbe: od alkoholika, lezbijke, bosanske pribežnice do nestrpnice, imamo televizijsko zvezdnico, propadlega podjetnika… Spoznajo se v psihiatrični bolnici in ustanovijo “Ljubezenski odred” (LO) ali krajše “Odred” s poslanstvom popraviti vse krivice. Po prvi dobljeni bitki proti odločitvi dr. Mramorja, da osami pacientko Saro, dobijo pogum za nadaljnje akcije, ki sprva res dajo upanje, da bo odslej drugače. Na ustanovnem sestanku si razdelijo ministrstva, ki naj bi jih zasedli in za začetek se odločijo obračunati z dacarjem. Junaki, bolniki brez prave mere, v maniri naše siceršnje stvarnosti, pri tem ne izbirajo sredstev, prav tako se lotevajo tudi nadaljnjih akcij. Pri tem se vedno bolj zapletajo, preganja jih celo roka pravice in situacije so vedno bizarnejše. Združba preraste v Stranko preprosto poštenih (SPP), s provokacijami na spletu pa si pridobijo veliko podpornikov. Roman je parodija na našo ponorelo družbo, pisateljica nam je nastavila ogledalo, tokrat v izredno zabavnem tonu. Tu je zgodba, pri kateri ne veš (ali pač), kdo je sedaj tu nor.

Konec koncev smo v Sloveniji. Vstopijo na volišče – prazno! Volilne komisije nikjer. Pokličejo policijo. Nihče se ne oglasi. Prižgejo radio … Tišina! Nenadoma se zavejo, da je država popolnoma prazna. Vsi so odšli in jih zapustili, naj se jebejo kar sami. Kajti narod jih ne jebe več!

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Odred ali Kako osrečiti druge proti njihovi volji.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi