Žanrantiutopični roman, družbeni roman, satirični roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Urša Zabukovec
Ključne besede Satira
Število strani

334

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Azbuka življenja

Ali poznavanje črk abecede res zadostuje za sámo branje? Verjetno da. Vendar, ali res vedno vemo, kaj smo prebrali? Verjetno da ne. Seveda ne gre zgolj za potencialno nepoznavanje kakšnih besed ali izrazov, gre predvsem za to, da večine (leposlovnih) besedil vendarle ne gre brati dobesedno. Točno o tem skozi usta glavnega junaka romana Mjausk neposredno razglablja Tatʹjana Tolstaja, nekoliko posredneje (a vseeno več kot očitno) pa tudi skozi celotno besedilo samega romana. Mjausk je roman o črkah, je roman o besedi in tudi roman o branju. Je pa tudi roman o Rusiji in Rusih. In bolj ko se vanj poglobimo, več vzporednic z rusko kulturo, literaturo, zgodovino, pa tudi sedanjostjo bomo v njem odkrili. Sicer ne gre za enostavno branje, saj Tolstaja uporablja precej raznolike jezikovne prijeme, za katere je v slovenskem prevodu odlične rešitve poiskala prevajalka Urša Zabukovec, a vendar nad Mjauskom ne gre prehitro obupati, saj gre za dobro premišljen in odlično napisan roman, pa čeprav se s to trditvijo ne bodo strinjali čisto vsi. Smo pa tisti, ki se, v večini.

Glej tudi:

“A recimo, da se je vse srečno izšlo, plačo si dobil, plehce v pesti stiskaš. Ampak za te plehce – eni jim pravijo tudi “fičniki”, al pa “baksi”, al pa “rublji” -, za te plehce valjda nič ne dobiš. Če bi jih imel veliko, potem ja. Potem lahko kaj kupiš. Tako pa ne. Morda greš enkrat južinat.
Nekaj drugega je miš. Nje je povsod polno, vsak dan je sveža, če imaš čas, jih naloviš in potem po mili volji menjaš. Nihče ne bo nič rekel. No, seveda, tudi od miši država davek pobere, nekakšno dajatev: dajatev na hišo, na glavo, na peč, preveč jih je, da bi vse naštel, a to so že druge zadeve.” (str. 86)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mjausk.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja