Mačja zibka

Žanrfantastični roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Prevod Zdravko Duša
Ključne besede Fantastika, Atomska bomba, Atomsko orožje, Satira, Znanstvena fantastika
Število strani

242

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mačja zibka je satirični roman z znanstvenofantastičnimi vložki avtorja Kurta Vonneguta. Gre za četrti roman tega avtorja, prvič je izšel leta 1963, slovenski prevod pa smo dobili leta 1980. Kot je pri njegovih knjigah v navadi, gre tudi pri tej za družbene probleme (v povezavi s tehnologijo, religijo in znanostjo), ki jih avtor predstavi na satiričen način, s pomočjo črnega humorja.
Osrednja nit romana je vprašanje, kaj je na dan, ko je nad Hirošimo počila atomska bomba, počel dr. Felix Hoenikker, “oče” atomske bombe. Pripoved spremljamo skozi doživljanje Jona (ki pravi, da mu je ime John), ki želi napisati knjigo o tistem dnevu, z naslovom “Dan, ko je bilo konec sveta”. Da bi prišel do ugotovitev, kaj se je tisti dan dogajalo in kaj je počel dr. Felix Hoenikker, poišče njegove otroke (najstarejša sestra Angela, ki je po materini smrti skrbela za očeta in brata, brat Frank in najmlajši, pritlikavec Newt) in strokovne kolege. Od njih izve, da je Hoenikker ustvaril t. i. “led-devet”, substanco, namenjeno za vojaške namene, za katero se predvideva, da je v lasti njegovih treh otrok.
Pripovedovalca raziskovanje o dogodkih tistega dne ponese na revni otoček San Lorenzo, kjer se sreča z otroki dr. Felixa Hoenikkerja. Pripovedovalec tudi vseskozi omenja čudno religijo, imenovano Bokonon, katere pripadnik postane tudi on sam, predvsem pa je religija razširjena med revnimi prebivalci otočka San Lorenzo.
V knjigi je izpostavljena povezava človeštva s tehnologijo, znanostjo in religijo. Tudi religija Bokonon je narejena v smeri, da daje ljudem “majhne neresnice”.
Kurt Vonnegut Jr. (1922) je bil ameriški pisec romanov, predvsem satiričnih, pri nas je najbolj poznan po romanu Klavnica pet.

“Moje bokononistično opozorilo pa je tákole: Kdor ne razume tega, kako more uporabna religija sloneti na lažeh, tudi te knjige ne bo razumel. Tako bodi. ” (str.10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mačja zibka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5