Mojster in Margareta

4,6
(26)
Žanrdružbenokritični roman, fantastični roman, filozofski roman
Narodnostruska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2003
Založba
Prevod Janez Gradišnik
Ključne besede Satira, Pisatelji, Fantastika, Etika, Družbena kritika, Moskva, 30. leta 20. stoletja
Število strani

416

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman, pri katerem mora bralec nujno brati med vrsticami, da spozna pravo vrednost zgodbe in njen pomen. V fantazijski svet skrite realne razmere nam postanejo vidne šele, ko se v celoti prepustimo tekoči besedi avtorja. Takrat nas knjiga posrka vase in ne spusti do zadnjega stavka, z nami pa se družijo Mojster, Margareta, Woland, Korovjev, Azazello, Behemot, Poncij Pilat, Hella, Ješua, Levi Matej, Berlioz. Moskva, 30. leta 20. stoletja, prepletanje resničnosti, fantazije in filozofije, leta pisanja in popravljanja teksta … Nekateri menijo, da je roman težko berljiv, veliko nas je, ki smo prepričani v nasprotno. Poklon avtorju, katerega delo je bilo četrt stoletja prepovedano in skrito v sovjetskih cenzorskih bunkerjih.

Glej tudi:

“Da, človek je umrljiv, ampak to še ne bi bilo tako hudo. Slabo je to, da je včasih umrljiv kar iznenada, to je tisto zoprno! In še tega ne more vedeti, kaj bo počenjal nocojšnji večer.”
“Kako neumno zastavljeno vprašanje…” je pomislil Berlioz in ugovarjal:
“No, v tem je že pretiravanje. Za današnji večer kar precej natanko vem. Se razume, če mi v Broni ulici ne pade na glavo opeka…”
“Kar meni nič tebi nič” mu je prepričljivo segel v besedo neznanec, “opeka nikoli nikomur ne pade na glavo. Sicer pa vam za ta primer lahko zagotovim, da vam kaj takega nikakor ne grozi. Vi boste umrli drugačne smrti.”
(str. 15)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mojster in Margareta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 342
Komentarji: 0
Število ocen: 26
Želi prebrati: 26
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 40

Morda vam bo všeč tudi