Fahrenheit 451

Žanrantiutopični roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Prevod Sonja Kravanja
Ključne besede Antiutopija, Branje, Distopija, Knjige, Množični mediji, negativna utopija, Ogenj
Število strani

126

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Knjiga o družbi, ki sovraži knjige

451 stopinj Fahrenheita oz. 233 stopinj Celzija, je temperatura, pri kateri se vname papir v knjigi. Je pa tudi naslov kultnega antiutopičnega romana ameriškega pisca Raya Bradburya (1920-2012). Roman iz leta 1953 se ukvarja s temami sežiganja knjig, hedonizma, množičnih medijev in jedrske vojne. V slovenščino ga je prevedla Sonja Kravanja. Glavni junak zgodbe je Guy Montag, eden od požarnikov (včasih so jim rekli “gasilci”), katerih naloga je odstranjevati in sežigati knjige. Svojemu poklicu je Montag sprva predan, a stik s svobodnjaško sosedo obrne njegov svet na glavo. Zamika ga, da pogleda v eno od teh knjig, ki jih vsak dan sežiga brez pomisleka. Bradburyjev roman nam predstavi sliko ameriške družbe, ki je srečo in globino (knjige) zamenjala za minljive užitke (TV in radio). Srhljivo opozorilo o pomenu ohranjanja tiskanega znanja. Po romanu sta nastala dva filma.

“Knjige so bombardirale njegova ramena, roke in kvišku obrnjen obraz. Goreča knjiga, malone tako poslušna kot golob s prhutajočimi krili v njegovih rokah. V medli, migljajoči svetlobi se je odprla stran, bila je kot snežni list in pazljivo potiskana z besedami. Zaradi naglice in vneme je imel Montag le trenutek časa, da si je prebral vrstico, ki pa mu je žarela v mislih še minuto zatem, kakor bi jo bili tja vtisnili z razžarjenim jeklom. Čas je zaspal na popoldanskem soncu. Spustil je knjigo in takoj zatem mu je že padla v roke naslednja.” (str. 33-34)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Fahrenheit 451.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 85
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi