Neroda

4,8
(12)
Žanrpsihološki roman, družbenokritični roman, družinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Saša Jerele
Ključne besede Nasilje, Družinski odnosi, Otroci in odrasli, Psihopatologija, Dekleta, Žrtve
Število strani

117

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tragedija, ki bi jo resnično sočutni lahko preprečili

Avtor Seurat je s prvencem Neroda, ki pripoveduje o prikritem družinskem nasilju, dodobra razburkal javnost ter razgalil dvoličnost družbe, ki zlo obsoja in ga hkrati dopušča. Deklica Diana je že od rojstva trn v peti depresivni, psihopatski materi ter sadističnemu očimu. Diana je dan za dnem deležna pretepanja, žalitev in poniževanj, ki pa jih kot nemočen in do skrajnosti prestrašen otrok ne upa razkriti. V romanu sledimo pričevanjem oseb, ki vedo za zlorabo, od najbližjih do učiteljic, zdravnikov, socialnih delavcev, vendar vsak razreševanje težav ter breme odgovornosti prelaga na tuja ramena, vse do bridkega konca. Avtor s treznim, izpiljenim pripovednim slogom zareže v dno srca ter bralcu sporoča, da je vsak, ki se skrije za zaveso in se trudi ne slišati trpljenja, pravzaprav sostorilec.

Diana se ni zganila, ostala je, kjer je bila, s povešenimi rameni, zamišljena. Sprejela me je nezaupljivo. Zakaj pa ti hodiš k meni?, se obrnila stran, se vlekla za kratke hlače. Ko se je obrnila stran, da bi se mi izognila, sem videla vse, kar je bilo treba videti, zelo razločne rdeče odtise na njenem stegnu, ampak še preden sem jo kaj vprašala, je Diana z obtožujočim pogledom rekla, Padla sem, pa kaj!, in nato nič več, sklonila je glavo, prekrižala roke. Rekla sem, Prav, Diana, ampak vseeno se moramo pogovoriti s tvojimi starši, dvignila je roko, Saj je kar naprej pogovarjate z mojimi starši, in odšla. Ko zdaj premišljujem o tem, se mi zdi, da sem se morda motila o pomenu njenih besed. Mogoče sploh ni ugovarjala temu, da se bomo spet spravili na njene starše, ampak temu, da nanje še vedno gledamo kot na sogovornike. (str. 71)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Neroda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 39
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi