Spomini mlade sužnje : [avtobiografija]

Žanravtobiografski roman, zgodovinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaIzola, 2018
Založba
Prevod Tanja Rojc
Ključne besede Nasilje, Ženske, Krutost, Suženjstvo, Spolno nadlegovanje
Število strani

251

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Samo najmočnejši preživijo

Brutalno resnična pripoved opisuje trpljenje Harriet Jacobs (psevdonim Linda Brent), črnske sužnje z ameriškega Juga iz sredine 19. stoletja. Lindino otroštvo je bilo srečno, saj je njena družina bivala pod okriljem dobrosrčne gospodarice, ki je spoštovala delovne ljudi. Lindina babica je bila močna, ponosna ženska, izvrstna kuharica, ki je s svojimi specialitetami oskrbovala celo soseščino in dobro zaslužila, oče tesar nadpovprečnih sposobnosti. Po prezgodnji smrti staršev ter gospodarice je dvanajstletna Linda prišla v last zlobnih zakoncev Flint, takrat je spoznala, kaj pomeni biti sužnja. Linda v avtobiografiji odstira tako svojo kot druge življenjske zgodbe sužnjev, opisi krutosti discipliniranja nesrečnežev so srhljivi. Linda, ki ni več prenesla večletne obsedene pohote in maščevalnosti doktorja Flinta, se je odločila za pobeg na sever Amerike. Kljub uničenemu zdravju je s pomočjo plemenitih ljudi preživela in zapisala pričujočo pretresljivo izpoved.

Nikoli nisem neusmiljeno garala, nikoli nisem bila od glave do pet porezana od biča, nikoli nisem bila tako pretepena in polna podplutb, da se ne bi mogla obrniti z ene stran na drugo, nikoli mi niso porezali petnih tetiv, da ne bi mogla zbežati, nikoli me niso vklenili na hlod in me prisilili, da ga moram vleči za seboj, med garanjem na polju od jutra do večera, nikoli me niso z razbeljenim železo žigosali ali mi s svojimi krvoločnimi psi trgali telo. Prav nasprotno, z mano so vedno ravnali prijazno in nežno skrbeli zame, dokler nisem padla v roke doktorju Flintu. Do tedaj nisem nikoli premišljevala o svobodi. (str. 141)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Spomini mlade sužnje : [avtobiografija].

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 39
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi