Navaden par

Žanreksistencialistični roman, psihološki roman, romantični roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Prevod Špela Mihelač
Ključne besede Svoboda, Zakonsko življenje, Nesrečna ljubezen, Smisel življenja
Število strani

129

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj vse se zgodi, ko rečeš ne?

Navaden par je kratek roman italijanske pisateljice, v katerem Benjamin, po poklicu lekarnar, opisuje svoj zakon z ukazovalno, inteligentno in priljubljeno pisateljico otroških knjig Beatrice. Na videz veljata za navaden par, ki je uspešen in srečen, a v resnici notranje razpada. Medtem ko Benjamin ugotavlja, da je vedno bolj nesrečen, kljub temu, da se zaveda, da ima vse, se Beatrice trudi, da ga prepriča v prednosti družinskega življenja. “Navaden” par poči, ko se Benjamin začne uriti v odklanjanju in spregovori besedo “ne”. Začne z odklanjanjem majhnih stvari; najprej zavrne, da gre po pico, ki je na njihovem meniju večkrat na teden. Ko Beatrice večkrat zazna njegovo nasprotovanje in odločnost, česar ni vajena, vzame stvari v svoje roke in odpelje hčerko Marion na kratek dopust. Prepričana je, da bo mož v tem času izkusil samoto in premislil o nastalem položaju. Obenem mu prepove tudi telefonske stike z Marion, kar ga zelo prizadene. Prepričana je, da se bo Benjamin ustrašil in omehčal, naporno obdobje bo zbledelo in bo zopet kot je bilo- mož bo podrejen in ubogljiv. Vendar Benjamin se upre in postavi svojo svobodo in srečo v ospredje. V sebi čuti veliko željo po življenju, po kateri je tako hrepenel.

Nesrečen sem. Imam obe roki, obe nogi, dobrega zdravja sem, pa sem vseeno nesrečen. Imam povsem živega, lepo vzgojenega otroka, prekrasnega otroka, pa sem vendar nesrečen. Imam zanimiv poklic, dobro zaslužim, imam udobno stanovanje, hvala lepa, pa sem nesrečen. Moja žena je lepa in pametna, jaz pa sem nesrečen. Mnogi bi si želeli biti v moji koži, v mojem življenju, v moji postelji, jaz pa sem nesrečen. Pravi srečnež sem, jaz pa sem nesrečen. (str. 102)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Navaden par.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 101
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4