Nikodemova žena : zapiski neverjetnega advokata

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1941
Založba
Ključne besede Ljubezen, Medosebni odnosi, Moški in ženske, Odvetniki, Zakonsko življenje, Ženske
Število strani

166

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Svet je lep samo toliko, kolikor je lepote v tebi.

Odvetnika Vladimirja Gladnika spoznamo, ko okreva po strelni rani. Ta je samo zaključek spora med njegovimi strankami – Nikodemom Olšakom, direktorjem banke, in njegovo lepo mlado ženo Marjeto z ljubimcem Petrom Holotom. Mlad samski odvetnik proti svoji volji postane zaupnik vseh Marjetinih tegob, po načrtu zakoncev naj bi postal nov »hišni prijatelj« od samega začetka nesrečnega zakonskega para in tako brez afere potešil ženino žalost in neopazno pravno uredil bankirjeve zasebne finančne posle. Če Gladnik ne bi bil Gladnik, človek, ki živi po svoji glavi in srcu. In njegova glava dobro ve, da je odvetnik, ki spletkarskega Nikodema sovraži, in advokat, ki zastopa delavce proti Petru Holotu, bogatemu tovarnarju. Gladnikovo srce je izpostavljeno Marjetinemu vrtincu nekdanjih ljubimcev, telesnega nasilja, ženske nepotešenosti, materinske neodgovornosti in odkritega zapeljevanja. A Gladnik sanja o Eli. Svoji pošteni mladi tipkarici. Sanja dolgo, slikovito in globoko. Njegovo doživljanje sveta, polno drobnih detajlov in čudovitih primerjav, je protiutež dogajanju na posestvu Olšak. Obe skrajnosti, upov polno romantiko in usodno tragedijo, doživljamo tudi bralci, ki Gladnika spremljamo skozi »zapiske neverjetnega advokata«. Slika ljubezenskih odnosov v bogatih jezikovnih barvah, ki tudi danes zasije jasno, živo in prepričljivo, letu nastanka navkljub.

Vsak moški nesmrtno laže, če gre mimo take ženske. In vsaka taka ženska stori samomor, če vzame iz koristoljubja moža, ki je zmeraj pripravljen uveljaviti samo sebe in svoje pravice, zakonite in namišljene. Pred menoj je bil ideal ženske lepote. Da sem užival, ne tajim. Ona se je pa otožno smehljala. In njene velike, svetle, zdaj bolno zroče zdaj vabeče bliskajoče se oči so mi ustvarjale čustvo, da je vsa moja notranjost iz črnega žameta, na njem pa ta dva bisera, ki sta v svetu le dve veliki, prepotrebni solzi. Ko je Nikodemov grozeči hrbet za trenutek izginil, je tiho, s čudovito zvonkim in nežnim glasom dejala. »Tako sem si želela, da bi govorila z vami!« Ali bom zmogel to nalogo? Prehitela me je. Sklonila je svojo lepo svetlolaso glavo in spet zašepetala, ali ne hoče preveč. Ali ji ne ostane v roki samo črepinja? Bil sem premagan. Brez bitke. Moški ni nič manjši v doživljanju ženske kakor v doživljanju sončnega vzhoda, ko mu vsa duša utone v prelivajočem se ognju nebesnih barv. (str. 60)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nikodemova žena : zapiski neverjetnega advokata.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi