Bledomodra ženska pisava

Žanrdružbeni roman, kratka zgodba, psihološki roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Anja Naglič
Ključne besede Ljubezen, Pismo, Zakonsko življenje
Število strani

108

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Lahko obujen trenutek iz dobro steptanega groba preteklosti spremeni prihodnost?

Petdesetletni vodja oddelka – kar je brez dvoma zelo visoka državna funkcija – z junaškim imenom Leonidas nekega dne prejme pismo. Bledomodra ženska pisava mu pove, da je to pismo njegove nekdanje ljubimke, “intelektualne Izraelitke” Vere. Drugo pismo v osemnajstih letih, kar se je z njo spozabil. In prevaral svojo mlado, od sebe veliko mlajšo ženo Amelie, tedaj najbogatejšo dedinjo na Dunaju. Medtem ko je Leon, kot mu pravi Amelie, prvo pismo raztrgal, čeprav ga je hotel odpreti, drugo pismo prebere – čeprav ga je hotel raztrgati. Droben trenutek, katerega posledice bodo Leonidasu spremenile prihodnost. Če jim bo dopustil.
Rahločutno in hkrati silovito napisana zgodba, ki jo prebereš na dušek, njeni odmevi pa odzvanjajo še lep čas.

“Leonidas je pismo prebral dvakrat, od začetka do konca, na dušek. Zatem ga je previdno, kakor dragocenost, znova vtaknil v žep. Bil je tako mlahav in utrujen, da ni zbral dovolj moči, da bi odklenil vrata in stopil iz svoje ječe. Kako smešno odveč se mu je zdaj zdel pobeg v tesnobno stranišče. Tega pisma mu nikakor ne bi bilo treba skrivati pred Amelie. To pismo bi lahko pustil tam odprto in ga ženi celo mirno podal čez mizo. Bilo je najnedolžnejše pismo na svetu, to najzahrbtnejše pismo na svetu.” (str. 21)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Bledomodra ženska pisava.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2