Tandem

Žanrdružinski roman (tudi rodbinski), ljubezenski roman, psihološki roman, družbeni roman
Narodnostšpanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Simona Škrabec
Ključne besede Ljubezen, Odnosi med spoloma, Zakonsko življenje, Odnosi v družini, Barcelona, življenjske spremembe, Odločitve
Število strani

155

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Elenina (pozna) odločitev

Maria Barbal je katalonska pisateljica, njena dela so prevedena v več jezikov. Znana je tudi po pisanju kratkih zgodb. Roman Tandem je dobil nagrado Josep Pla, s katero založba izbira rokopise za svojo najbolj odmevno izdajo v letu.
Armandu se je po hčerini smrti zakon sesul. Žena mu je nato umrla, njegov odtujeni sin pa se je preselil v Anglijo. Na tečaju joge se zagleda v upokojeno vzgojiteljico Eleno, prav tako osamljeno žensko. Kasneje izve, da je poročena. Sprva sta bila z možem zaljubljena, a njun zakon ni imel več iskric. Z Armandom se začneta družiti in se veliko pogovarjati. Skupaj odpotujeta k njegovemu sinu, ženi in pravkar rojeni vnukinji. Elena v vseh teh letih Ramirja ni zapustila zaradi njunega sina in v upanju na boljše čase. A ti niso nikoli prišli. Njegova prešuštva so jo v poznih letih le pripeljala k temu, da ga je zapustila in se odselila v svoje stanovanje. Želela je biti sama. Z Armandom sta se še naprej družila, saj sta se drug z drugim spet počutila živa.
Lepa in dobro napisana življenjska zgodba.

Če na življenje pogledaš od zunaj, je lepo in zabavno, ampak najin korak je bil negotov. Morda sva bila videti kot zakonski par, ki se je napotil v kino, da bi prosti popoldan izkoristila za ogled filma, ali pa kot da sva bila na poti v metrojsko postajo z namenom, da obiščeva bolnega sorodnika. Ne vem, kakšna sva bila videti, izgubljena sredi množice, a najina podoba ni imela nobenega pomena. Bil sem zaljubljen, ona mi je napolnila pljuča s svežim kisikom, da sem lažje zadihal, toda nenadoma sem moral zbrati vso svojo moč, da bi lahko zdržal pritisk, saj se mi je zdelo, da se bo nebesni svod zrušil name. Samo, če sem jo tesno objel, sem lahko upal na rešitev. (str. 147)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tandem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 52
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja