Nadvse bistra bitja

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2024
Založba
Prevod Manica Baša
Ključne besede Družinske skrivnosti, Vdove, hobotnice, Matere in sinovi
Število strani

365

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prvenec ameriške pisateljice Shelby Van Pelt je na mah osvojil srca bralcev. V njem je presenetljivo glavni pripovedovalec orjaška tihomorska hobotnica Marcellus. Dneve, ki jih preživlja v ujetništvu v Pugeškem zalivu na severu Amerike si krajša z opazovanjem primerkov človeške vrste. Ti se mu zdijo dolgočasni, presenetljivo neumni in priskutni. Zanimanje mu vzbudi le priletna čistilka Tova. Po moževi smrti ob večerih prihaja čistit akvarij in z Marcellusom stketa prav posebno, nenavadno prijateljstvo.
Pisateljica, ki ima tudi švedske korenine, je izvrstno ubesedila lik Tove Sullivan – neskončno prijazne, a čustveno zagonetne in s čistočo obsedene Švedinje. V nepojasnjenih okoliščinah je pred več kot tremi desetletji izgubila sina edinca, ki je za seboj pustil neizmerno praznino. Pripoved spretno vijuga med zgodbami likov, ki so na prvi pogled nepovezane. Napetost se stopnjuje, Marcellus pa ve več, kot bi pričakovali od mehkužca. A nenazadnje gre za nadvse bistro bitje …
Bralci po vsem svetu so z navdušenjem sprejeli ta topel, duhovit in ganljiv roman. Med drugim je bil izbran za knjigo leta po izboru časopisov Chicago Tribune, USA Today in New York Times. Na portalu Goodreads je prejel naziv za najboljši roman in prvenec leta 2022. Uvrstil se je tudi na Amazonov seznam najbolj branih knjig. Slovenska založba Beletrina pa ga je uvrstila v svojo zbirko Žametna beletrina, ki prinaša slovenske in svetovne bralne uspešnice. Vsekakor branje, ki ga toplo priporočam!

Dobro znam varovati skrivnosti.
Mogoče boste rekli, da sploh nimam izbire. Komu pa bi lahko povedal? Moje možnosti so res uborne.
Pogovori z drugimi ujetniki, do stopnje, kolikor so sploh mogoči, so duhamorni in redko vredni truda. Topi umi, bazični nevralni sistemi. Ustvarjeni so bili za preživetje in mogoče tudi izpiljeni v tej vlogi, vseeno pa nobeno bitje tukaj ne premore inteligence, primerljive z mojo.
Tukaj je samotno. Mogoče bi bilo kaj bolje, če bi imel nekoga, s komer bi lahko delil skrivnosti.
Skrivnosti so na vsakem koraku. Nekateri ljudje so jih polni. Kako da jih ne raznese? Včasih imam občutek, da je ravno to značilnost, po kateri lahko prepoznamo človeško vrsto: porazna sposobnost komunikacije. Pa ne da so druge vrste veliko boljše, se razume, a celo slanik zna prepoznati po gibanju jate, kam spada, in ji v skladu s tem tudi sledi. Zakaj ne morejo ljudje uporabiti vseh milijonov besed, ki jih imajo, in si preprosto povedati, kaj hočejo?
Tudi morje zna zelo dobro varovati skrivnosti.
Eno, z morskega dna, še vedno nosim v sebi.
Str. 56

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nadvse bistra bitja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 601
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 14
Trenutno bere: 3
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi