S pariškega balkona

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman, ljubezenski roman, zgodovinski roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaIzola, 2022
Založba
Prevod Klaudija Vučko
Ključne besede 19. stoletje, Aktivizem, Belle epoque, Družinske skrivnosti, Neenakopravnost, Odnosi med spoloma, Politični nazori, Pravice žensk, ženske v družbi
Število strani

302

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

S pariškega balkona je zadnji del trilogije, ki jo je navdihnilo slavno pariško stanovanje kurtizane Marthe de Florian. Tako kot prejšnja dva romana, Pariško časovno kapsulo in Hišo ob jezeru, lahko tudi tega beremo samostojno. Zgodba se odvija v dveh časovnih linijah: sedanjosti in obdobju la belle epoque v Parizu med 1890 in 1914.
Sarah West, kustosinja umetniškega muzeja v Bostonu, najde med imetjem pokojnega očeta pismo, ki ga je Marthe de Florian leta 1895 napisala vikontu Henryju Duvalu po samomoru njegove žene Louise. To ponovno obudi Sarahino zanimanje za družinsko tragedijo. Smrti njene prapratete Louise niso nikoli raziskali, zdaj pa si Sarah želi najti odgovore. Ko izve, da je stanovanje Marthe de Florian v Parizu na voljo za najem, stopi v stik z lastnikom in mu razloži, zakaj želi v njem preživeti poletje. Stanovanje pa je bilo že obljubljeno Laurentu Chartierju, umetniku, vendar ga je ta pripravljen deliti. Tako se Sarah odpravi v Pariz, da bi končno razkrila družinske skrivnosti, hkrati pa upa, da ji bo to pomagalo preboleti smrt staršev in težko ločitev. Sočasno s Sarahinim raziskovanjem spoznavamo tudi Louisino tragično zgodbo.
Ella Carey je napisala privlačno zgodbo v dveh časovnih premicah, ki poleg romance poudarja konfliktnost in hinavsko moralo takratne družbe v Evropi poznega 19. stoletja, zlasti v Parizu in Londonu. V ospredje postavlja tudi vprašanje neenakosti spolov in gibanje za pravice žensk, ki ga je tedaj vodila angleška politična aktivistka Emmeline Pankhurst.

In takrat, v tistem trenutku in v tistem prostoru, jo je prešinilo, kako malo ostane za nami, ko nas ni več. Kako nepomembni smo pravzaprav. In to je hkrati osvobajajoče in žalostno. Po eni strani je spoznala, da je v preteklosti preveč resno jemala svoje življenje. Kaj je bilo zares pomembno?

Str. 249

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige S pariškega balkona.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 181
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi