Črni kolač

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Anja Bakan
Ključne besede Bratje in sestre, Družinske skrivnosti
Število strani

461

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prvenec Charmaine Wilkerson je ganljiva in mnogoplastna večgeneracijska zgodba. Poteka v dveh časovnih obdobjih. V sedanjosti spremljamo napete odnose med bratom in sestro, ki sta po smrti svoje matere prisiljena poslušati posnetek, ki jima ga je zapustila skupaj z družinskim zakladom – črnim kolačem.
V svoji pripovedi ju popelje v petdeseta in šestdeseta leta dvajsetega stoletja na otok v karibskem morju. Byron in Benny zagledata mater v povsem novi luči – kot mlado, zagnano in trmasto plavalko, ki ji je oče zapečatil usodo s svojim hazarderstvom. Ko je osumljena umora, je prisiljena zbežati v Veliko Britanijo. Počasi jim odkriva svojo težko in zapleteno preteklost ter največjo bolečino, ki je ni nikomur zaupala. Spodbudi ju, naj se podata na pot odkrivanja lastne identitete ter davno izgubljenih povezav. Njena poslednja želja je, da skupaj pojesta črni kolač, ko bo napočil pravi trenutek.
Mojstrsko napisana zgodba, ki je zasidrana na raziskovanju zgodovine, karibske in britanske kulture ter kitajske diaspore na karibskih otokih. Spretno opisuje težave, s katerimi so se spopadli karibski priseljenci v Združeno kraljestvo, saj so bili zaradi barve kože diskriminirani ter so imeli omejene možnosti zaposlovanja. Glavna odlika romana je opis čustvenega doživljanja glavnih likov, ki se »soočajo s stereotipi in razkolom med lastnimi interesi in ambicijami ter pričakovanji okolice, kako naj bi živeli glede na svoj spol, kulturo in družbeni sloj.«
Navdihujoča zgodba o pomenu doma, družine, neizpolnjenih želja, novih začetkih in ljubezni, ki daje smisel vsemu.

Glej tudi:

Stoji pred hladilnikom, kjer ji hladni zrak lega na nožne prste, in razmišlja o zadnjem kolaču, kar jih je kdaj spekla mama. Ve, da čaka v zamrzovalniku, vendar zdajle še ne zmore pogledati noter. S čelom se nasloni na zgornja vrata hladilnika. To je tvoja dediščina, je venomer govorila mama, kadar sta pekli črni kolač, in Benny je mislila, da ve, kaj hoče povedati. Zdaj pa vidi, da niti približno ni vedela.
Str. 163

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Črni kolač.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 119
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi