Mučenice

Žanrkratka zgodba
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Maja Novak
Ključne besede Življenje, Ženske, Odnosi
Število strani

239

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Izbira ali usoda?

Petnajst ženskih protagonistk, Eva, Penelopa, Marija, Benvenuta, Johanna, Maria, Kodravka, Irena, Dijana, Sara, Mila, Flora, Lidija, Silvijana, Bauba in petnajst zgodb sestavlja knjigo Mučenice v celoto, v kateri potujemo v času in prostoru skozi moč in nemoč njihovih odzivov na svet in odnose med ljudmi. Ljubezni, podreditve, maščevanja, uspehi, prizadetosti in večno krpanje samozavesti, iskanje poguma, o vsem tem nam pripovedujejo mučenice. So večne borke zase in za dobro sveta. Iskalke enakopravnosti, ki pa v mnogih trenutkih same sebi s svojimi dejanji povzročajo trpljenje. Same določajo vlogo v zgodovini in sedanjosti. Interakcije z drugimi osebami, ki jih na drugi strani ženejo v težke odločitve, pa nam dajejo misliti. So naša življenja usoda, ali pač naša izbira? Mučenice se začnejo z zgodbo Eve, ki, tako si lahko predstavljamo, seže v biblijske čase in konča z zgodbo Baube, daleč v prihodnosti, ko se razblinijo še tista čustva, ki nas delajo ljudi.
Kratke zgodbe hrvaškega pisatelja, ki je po poklicu informatik, so njegov prvenec. Na dlani je, da je knjiga zgodb klic k večji enakopravnosti med spoloma in predvsem klic k spoštovanju ženske, klic, ki družbo brezkompromisno postavi pred dejstvo, da smo vsi ljudje, ne glede na spol, enakovredni.
To, kako se moški pisatelj vživi v pisanje, ki prihaja iz ženske duše, je nekaj famoznega. Mnogi menijo, da bi knjigo morali brati predvsem moški bralci. Mučenice se ponašajo s fantastičnim jezikom, opisi so kakor zgodbe na filmskem platnu in občutek imamo, kot da se je vse prav zares zgodilo in to točno tako, kot Želimir Periš piše.
Denar od prodaje knjige je Periš namenil zadrskem zatočišču za žrtve družinskega nasilja in zadrugi, kjer so zbrane starejše delavke, ki so ostale brez zaposlitve.

Glej tudi:

Pripoveduj mi zgodbe, sem ga prosila. Zgodbe, v katerih nič ne traja večno, zgodbe, ki imajo konec in začetek. Ki imajo tisto, česar midva nimava, ki ponujajo, kar nama manjka. Nekaj, kar naju bo speljalo v skušnjavo. nekaj, kar naju bo odpeljalo stran. Pripoveduj mi zgodbe, v katerih je bolečina, ob kateri se počutiš živ. zgodbe o moških in ženskah in tistem med njimi, kar nima imena ne oblike, vendar jih vodi, jih slepi in obnori, ubija in oživlja. Pripoveduj mi zgodbe, sem ga prosila. Ne daj, da bi me preplavil dolgčas.
(str.9)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mučenice.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi