Kar mi leži na duši

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostčilska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Marko Trobevšek
Ključne besede Latinskoameriška književnost, Revščina, Ženske, Revolucije, Politična zgodovina
Število strani

288

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Od zgodbe o deželi do zgodbe o ženski ali Kar jima leži na duši.

Glavna junakinja se po smrti svojega otroka na prigovarjanje moža odpravi v Mehiko z namenom, da bo pripravila reportažo o mehiški zvezni državi Chiapas. Sprva brezvoljna in depresivna Camila težko zbere voljo za to pot, vendar upa, da ji bo umik iz Washingtona oddaljil bolečino, v kateri se je dušila. Spozna, da se je čas v Chiapasu ustavil. Tu vladajo velike socialne razlike, bogati sloj s pomočjo tujcev izkorišča večino chiapaških Indijancev, kateri živijo v hudi revščini. Srečanje z materino prijateljico, energično revolucionarko Reino Barcelona odločilno poseže v Camilino življenje. Prvoosebna pripoved glavne junakinje in njen osebni razvoj se prepletata z zgodbo o zapatistih, zgodbo o položaju Indijancev, predvsem pa z usodo žensk in njihovega boja za enakopravnost. Čilska književnica Marcela Serrano je za roman Kar mi leži na duši prejela drugo nagrado Planeta, ki je ena najprestižnejših nagrad na svetu. Slovenski prevod je dopolnjen s spremno besedo treh avtoric: Urše Geršak, Veronike Vizjak in Natali Žlajpah.

Glej tudi:

»Z ljubeznijo je bilo na bojišču tako kot v vsakdanjem življenju. Reina se je s tovarišem spustila v tako silno strast, da je po tistem, ko je pretrgal njuno razmerje in začel z drugo, čisto iz sebe iz besa in zamere, proti kraju, kjer je spal novi par, izstrelila granato. Razneslo jo je in bilo je nekaj ranjenih; škandal je bil neznanski in je segel do vrhovnega poveljstva; navzoči niso dogodka nikoli pozabili. Reino je ta epizoda zelo prestrašila; v duhu je morala spet zmagati misel, da gverilka nikoli ne dovoli, da bi moč strasti premagala stanovitnost bojevnice.« (str. 235)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kar mi leži na duši.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2