Sonce Scortovih : roman

Žanrdružbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2005
Založba
Prevod Tjaša Mohar
Ključne besede Družina, Življenje, Konflikti
Število strani

253

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba in značaji, ki jih ustvarja pokrajina pod žgočim soncem.

Piše se leto 1875. V žgočem soncu se po 15 letih zapora v svojo vas vrača Luciano Mascalzone. Prišel je, da bi končno videl žensko, o kateri je ves čas sanjal. Ko je potrkal na njena vrata, ga je le ta nemudoma spustila k sebi. Toda ženska ni bila Filomena, že davno pokojna, temveč njena sestra Immacolata, ki je po strastno preživetem snidenju tudi zanosila. Mascalzone svojo napako izve le nekaj trenutkov pred svojo smrtjo. Rojstvo sina Rocca predstavlja začetek sage Scortovih. Da bi se preprečila jeza in maščevanje v vasi, župnik zaščiti fantka in ga odnese v rejniško družino. Rocco odraste v problematičnega otroka in moža, krade, požiga, posiljuje, si s svojimi dejanji ustvari pravo bogastvo, se poroči z Mutasto in ima tri otroke. Skozi roman spremljamo družinsko sago vse do današnjih dni, kjer je pomembna celotna družina Scorta in ne le posameznik. Spoznamo voljo do preživetja vsakega individuuma, kako se skuša otresti sramote družine, ki jo pesti preteklost. Pod žgočim soncem, simbolom za življenje in smrt, pa kljub vsej črnini uspeva tudi sreča v trafiki s tobakom, ki je poleg družinske skrivnosti tudi edino, kar Scortovi premorejo. Odličen roman francoskega pisatelja Laurenta Gaudéja, leta 2004 nagrajenega z Goncourtevo nagrado, o italijanski družini, nastali iz sramote, ki se iz generacije v generacijo bori za preživetje.

Glej tudi:

“Ko je petnajst let pozneje odprla vrata in pred sabo zagledala tega moškega, ki ni rekel besede, je to preprosto razumela kot znak, da se mora ukloniti nemi volji usode. Pridanič je prišel. Stal ji je nasproti. Nikoli ni doživela ničesar razburljivega. Zdaj je bila opojnost na dosegu roke. Ko je pozneje v sobi pred njenim golim telesom zašepetal ime njene sestre, je prebledela. Nenadoma je dojela, da jo je zamenjal za sestro. Nekaj časa je oklevala. Naj ga zavrne? Mu pove, da se je zmotil? Tega ni hotela. Zdaj je bil tukaj, poleg nje. In če lahko to, da jo ima za Filomeno, še poveča njegovo naslado, mu je pripravljena nuditi to razkošje. Ni šlo za laž. Privolila je v vse, kar je hotel, preprosto zato, da bi vsaj enkrat v življenju pripadala moškemu.” (str. 26)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Sonce Scortovih : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi