Hči Siene

Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2014
Založba
Prevod Valerija Cedilnik
Ključne besede Ljubezen, Italijani, Konji
Število strani

341

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Palio je bil središče: palio je bil Siena. Če si vedel to, si vedel vse.

Zgodovinski roman nas popelje v 18. stoletje, v toskansko mesto Siena, kjer se odvija znamenita konjska dirka palio. V tej dirki sodelujejo jahači – predstavniki mestnih četrti (vsak s svojim živalskim simbolom), ki trikrat obkrožijo mestni trg. Osrednja zgodba sloni na tej smrtonostni dirki, ob njej pa se prepletata usodi dveh žensk: najlepše mladenke v Sieni Pie Tolomei ter vladarice mesta vojvodinje Violante de Medici.
Avtorici je uspelo spisati roman pristno, prepričljivo ter s šarmom, rezultat pa je zanimiva mešanica podrobnih zgodovinskih dejstev in romantike. Rivalstvo, izdaja, spletke, pogum, moč ljubezni, so povezovalne niti, ki se v romanu vrtijo okoli konjske dirke. To zgoščeno strukturo zgodovinskega romana pa lepo omehča romanca med Pio in Riccardom.

Glej tudi:

Palio.
Vse leto priprav, deset mož, deset konjev, trije krogi po piazzi in konec v enem samem trenutku.
Noben tujec si ni mogel niti zamišljati – kaj šele dojeti – kaj je palio pomenil Sienčanom. Da jim je bil hrana, zrak in spanec. Da so vsak dan vse leto molili k svojim svetnikom za zmago. Da so vse njihove zvestobe, njihove barve in njihove contrade izhajale iz palia, kot raste mreža iz pajka. Koncentrični krogi njihovih običajev in družbe so se rojevali na tej piazzi na ta dan in na tem najmanjšem krogu od vseh – dirkališču. Na krogu, posejanem s poprhom prahu iz lehnjaka, iztrganega iz kamnolomov v toskanskem gričevju, na krogu, po katerem so se podili v Sieni rojeni moški na v Sieni vzrejenih konjih tik pod starodavnimi palačami in stolpi starega mesta.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hči Siene.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 56
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Dela avtorja