Moja olimpijada: en amater, štiri leta, 80 disciplin

Žanresej
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Šport, V leposlovju
Število strani

319

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Kaj ste počeli leta 2012, ko so v Londonu potekale poletne olimpijske igre? Ste sedeli na kavču pred televizorjem in strastno navijali? Tudi nemški pisatelj Ilija Trojanow je počel isto, a za razliko od večine se je odločil, da bo nekaj spremenil.
Ugasnil je televizor, obul superge in šel teč. Na poti se mu je utrnila zamisel. Odločil se je, da se bo do naslednjih olimpijskih iger čez štiri leta preizkusil v čim več disciplinah. Ob tem je pisal avtobiografske eseje, v katerih je predstavil posamezne športne discipline, njihovo zgodovino ter filozofijo. V njih na humoren način opisuje lastno izkušnjo premikanja telesnih in duševnih mej. Pri panogah, ki imajo merljive rezultate, si je zastavil cilj, da bo bil pol tako dober kot olimpijski zmagovalec v Londonu 2012. Marsikdaj mu je to določilo mejo dosegljivega in s spoznanjem o lastnih omejitvah nam je približal profesionalni šport na povsem nov, razumljiv način.
Prijetno, zabavno branje, ki bo všeč tako športnim zanesenjakom kot tudi tistim, ki spremljajo šport le od daleč.

Glej tudi:

»Že čez nekaj tednov mi je postalo jasno, da je moje telo knjiga, ki je dotlej skoraj nisem bral. Presenetljiva, samo od sebe pišoča se knjiga, ki kar naprej začenja nova poglavja. Po vsaki prvi enoti treninga kakšne nove športne panoge je moje telo preigravalo sklanjatve z mišicami, ki nikoli prej niso prišle do besede. Spoznanje, da jih imamo več kot šeststo različnih, je prišlo do mene podkožno. Pravilen trening, sem polagoma dojel, pomeni samo eno: odkrit pogovor z lastnim telesom.«

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Moja olimpijada: en amater, štiri leta, 80 disciplin.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 3
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja