Gospodična Pym

Žanrpsihološki roman, detektivski roman, kriminalni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1983
Založba
Ključne besede Podeželje, Psihologija, Šolstvo, Šport, Učenje, Učiteljice, Internat, Angleži
Število strani

248

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Gospodična Pym in nenadejano opazovanje z udeležbo

Josephine Tey, predstavnica klasičnega angleškega detektivskega romana, ki se spogleduje s psihološkim romanom, je z Gospodično Pym ustvarila počasi tlečo napetost, ki doseže vrh šele v zadnjih izdihljajih, ravno preden prizorišče zagrne zavesa. Lucy Pym, urejena, a nekoliko lahkomiselna bivša učiteljica francoščine, je kot samoukinja na področju psihologije zaslovela s knjižno uspešnico (ko se je britanska javnost naveličala romanov in nato še “Freuda in njegovih”). Na povabilo stare sošolke Henriette, sedaj ravnateljice, pristane, da njenim študentkam zadnjega letnika dekliškega internata za telesno kulturo pripravi gostujoče predavanje o psihologiji. Izjemno spretno pisanje nam odkriva poglede te zunanje obiskovalke, ki izdajajo pedantno in za malenkost nečimrno gospodično, na strogi režim vadb in študija, ki se mu podrejajo dekleta. Z naklonjenostjo opazuje njihov svet, prekipevajoč od mladostne energije, osredotočenosti in ambicij, ki so uprte v skorajšnji zaključek študija. Splet dogajanja nekoliko podaljša predvideni čas bivanja gospodične Pym, ki si je o študentkah in učiteljskem zboru že ustvarila svoje mnenje in ko pride do nesreče, Lucy Pym ni več zgolj nepristranska opazovalka.

“Kot samostan,” je včeraj zjutraj rekla Nasheva. “Kjer ni časa, da bi človek razmišljal o zunanjem svetu.” To je res. Lucy je videla, kako preživljajo dan. Videla je tudi dvoje študentskih časopisov; ležala sta neodprta v zbornici, ko so šle sinoči k večerji. A naj je samostan še tako ozek svet, je obenem tudi miren. Brez tekmovalnosti. Varen. V tem pretirano prizadevnem, divje napetem življenju pa ni nič samostanskega. Le zatopljenost vase je ista; ozkost. (str. 43)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gospodična Pym.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2