Peta osebna

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2022
Založba
Ključne besede Bratje in sestre, Odpuščanje, Šport, Košarka, Pandemija, Prevare, Fantje, Maščevanje, Odraščanje, Družinski odnosi
Število strani

203

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko ti košarka pomeni vse

Domen se januarja 2020, ravno pred izbruhom pandemije, preseli iz Celja v malo vasico Selca, ki se nahaja med Škofjo Loko in Železniki. Že prej se je veliko selil, tokrat se z mamo preseli v njen rodni kraj. Obiskovati začne 8.b. v Železnikih, klop si deli z Ano. Ana izhaja iz tradicionalne krščanske družine, ima še dve sestri, njena mama pa pričakuje četrtega otroka. Oba z Domnom kmalu ugotovita, da sta imeli mami skupno zgodovino, ki bo zelo vplivala tudi nanju.
Kljub novemu okolju in dejstvu, da je Domnov oče v zaporu in, da mama pred njim marsikaj skriva, se Domen odloči, da bo košarka še naprej del njegovih sanj. Kot uspešen mlad športnik, ki si želi uspešno športno kariero, pridno trenira. Še naprej tekmuje s svojo staro ekipo in upa, da ga bodo odkrili iskalci talentov in mu omogočili treniranje košarke v tujini. Ve namreč, da bi s tem rešil tudi vse finančne težave, ki pestijo njegovo družino. Vprašanja odraščanja, prvih zaljubljenosti in nerazumevanje sveta odraslih se prepletajo v napeti zgodbi.
V košarki je peta osebna tista, ki te izloči iz igre, v življenju je seveda vse drugače. Ni pravil, prevare in maščevanja lahko spremenijo vse, mogoče pa odpuščanje olajša življenje.

»Ni je razumel, ni ji mogel slediti. Morda je drugače, ko odrasteš. Da razumeš stvari, ki jih kot najstnik ne. Da postanejo stvari kar nekako samoumevne, medtem ko si pri štirinajstih zastonj razbijaš glavo v iskanju odgovorov, ki jih ni.« (str. 44)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Peta osebna.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 93
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja