Odvečni človek

Žanresej
Narodnostavstrijska književnost
Kraj in leto izidaCelovec, 2014
Založba
Prevod Ana Jasmina Oseban
Ključne besede Revščina, Človeštvo, Apokalipsa, Neoliberalizem, Bogastvo, Kapitalizem
Število strani

90

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Sem odveč jaz ali si odveč ti?

Čas: zdaj. Čas poznega kapitalizma. Čas neusmiljenega izkoriščanja, goltanja planetarnih dobrin, uničevanja, klimatskih sprememb. Čas pomanjkanja vode in hrane na eni strani in bolnega preobilja na drugi. Kam je izginil humanizem zahodne Evrope ali, če se vprašamo drugače, je sploh bil tu zares, ali nas je samo oplazil? Večina prebivalsta gotovo razmišlja v okvirih humanističnih vrednot, a ta večina ne poseduje največ denarja in dobrin sveta. Le te so v rokah elit, ki globalno in neizprosno izkoriščajo človeka. A človek kmalu ne bo več potreben. Tehnika in tehnologija se vrtoglavo razvijata in tak navaden, povprečen človek postaja odveč. Odveč, ker potrebuje hrano, vodo, prebivališče, pa tudi delo, s katerim zasluži za plačevanje hrane, vode, prebivališča. Človekovo dostojanstvo kriči v nebo, nebo pa je gluho. Le mi sami lahko obrnemo smer razvoja civilizacije na Zemlji v blagostanje in resnično enakost za vsakega prebivalca planeta.
Ilija Trojanow, tudi avtor izjemnega romana Zbiralec svetov, v Odvečnem človeku močno strese in pretrese pasivnost povprečnega človeka. In zapiše, da moramo javne dobrine, ki so še na voljo, ki še obstajajo, pa naj gre za vodo ali internet, braniti z vsemi štirimi. Bomo zmogli?

Glej tudi:

Radi pozabljamo, da je lastnina stvar dogovora. Izjavo “to je moje” lahko kadar koli postavimo pod vprašaj s “pravi kdo?” ali “zakaj?”. V kriznih časih hitreje podvomimo o zaščitenosti lastnine, ljudje prej zamižijo pred civilnopravnimi konvencijami. Skrajni čas je, da v temelju pretresemo dilemo nakopičenega premoženja, saj ogroža skupni blagor in ga moralno ni mogoče upravičiti. Kdor se tej tematiki ogiba, je zapadel vplivu industrije za zaščito premoženja, ki poleg pranja denarja obvlada tudi pranje možganov. Polno zaposleni državljan naj bi verjel, da tisti, ki dlje časa ali permanentno ničesar ne doprinesejo k nacionalnemu blagostanju ( ki je, kot je bilo pravkar pojasnjeno, povečini blagostanje redkih), saj ne opravljajo plačanega dela, niso nič drugega kot paraziti. Ko človek to misel ponotranji, ostane samo še korak do neromantičnega vprašanja, zakaj naj bi družba take parazite vzdrževala. Vse steze propagande vodijo k logičnemu sklepu: treba se je odkrižati revežev, ne revščine.
(str. 44, 45)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Odvečni človek.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi