Prava hokejska banda na razpotju

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2024
Založba
Ključne besede Zaupanje, Maribor, Družina, Sodelovanje, Fantje, Trenerji, Odraščanje, Pustolovščine, Hokejisti, Žalovanje, peca, Medosebni odnosi, izgube, Gore, hokejsko drsalno društvo maribor, Hokej na ledu, Šport
Število strani

334

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Peca, Maribor in hokejisti

Sabina Fras Popović je spisala drugo knjigo, ki vabi v fantovsko ekipo Hokejskega drsalnega društva Maribor. Tokrat nas skupaj z njimi popelje v pustolovščino na Peco, ob njej pa razgrinja celo paleto odnosov med tesno povezanimi, a zelo različnimi mladostniki, med njimi in odraslimi, ki jih usmerjajo in z njimi živijo na ledu in ob njem, v družini, ob izgubah in žalovanju ter v odnosu do sveta in življenja nasploh. Začutimo lahko, kako zelo je sodelovanje pomembno v ekipnem športu in v vsakdanu. Z veseljem se podamo skozi drevored mogočnih kavkaških oreškarjev in po mariborskih stopnicah na Kalvarijo, od koder se odstirajo pogledi na Pohorje, Dravsko dolino in naprej proti dolgemu hrbtu Pece, ki se izriše v cilj pohoda mladih hokejistov. Že se prestavimo v nepredvidljivosti gora, spoznamo osnove gorništva in utrip gorskih koč, vedno znova pa ostaja na površju tudi najpreprostejše in najpomembnejše spoznanje: da je bistvo v pogumu in občutenem sobivanju, ki ne zaobide iskrenosti, zaupanja in resničnih stikov. Zgodba je položena v pripoved devetih mladih hokejistov, trenerja in tehničnega, vendar izbrani pristop dodaja le raznovrstne perspektive in nianse, celote pa ne natrga, temveč celo dviga njeno dinamiko in bralčevo občutenje ekipne povezanosti.
Tudi drugo knjigo dopolnjujejo zanimive, v zaokroženje položene črno-bele ilustracije hrvaškega ilustratorja Darka Grkinića, ki v pristopu in oblikovanju tvorijo celoto s predhodnim delom Prava hokejska banda. Povezavo med obema knjigama vzpostavlja tudi njuna naslovnica, ki je v prvem delu oblikovalsko domiselno pospremljena z ledeno ploskvijo hokejskega igrišča, v pričujočem delu pa ga podlaga struktura kamna, ki simbolno nakazuje dogajalni prostor slovenskega dvatisočaka. Knjiga je v celoti lepo in dihajoče oblikovana, natisnjena na matiran papir in v pisavi, ki olajša branje tudi oklevajočim bralcem in tistim, ki imajo z njim nekoliko več težav.
Avtorico doc. dr. Sabino Fras Popović ob pisateljevanju in tesni povezanosti s hokejem poznamo tudi po močnih zarisih v bibliotekarski stroki ter na področju bralne kulture in bralne pismenosti, kot dolgoletno sodelavko Mariborske knjižnice, izvajalko mnogih inovativnih projektov, povezanih tudi s športom in mladostniki; trenutno je zaposlena na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo Filozofske fakultete v Ljubljani.

‘Mali, tvoj brat, ne rabi odvetnika. Zelo dobro ve, kdaj in kaj reče,’ slišim sikniti Črta, ki se postavi na noge.
‘Res ga ne rabi.’ Miha stoji pred njim, skoraj glavo višji od njega. Mali je v zadnjih dveh letih prerasel večino igralcev. Kar naenkrat je postal velik. Že takrat, med drugim koronskim zaprtjem države, ko smo drsali na ribniku, sem imel občutek, da se je potegnil. Tukaj, na teh dva tisoč in nekaj metrih, se mi je zdel še višji. Dugačen. Svoj. Mirno je stal pred Črtom in ga gledal navzdol. V njegovi drži ni bilo porogljivosti, posmeha ali pokroviteljstva.
‘Hvala, da si rešil Tineta.’
Opa! Tega nisem pričakoval. Mali je res velik. (str. 291, 292)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Prava hokejska banda na razpotju.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja