David Weiser

Žanrdružbeni roman
Narodnostpoljska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Ključne besede Judje
Število strani

285

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Skrivnost nekega izginotja

Kdo je David Weiser? Od kod se je vzel in kam je izginil? To so tri osnovna vprašanja, ki si jih postavlja bralec romanesknega prvenca poljskega pisatelja Pawła Heuelleja. A vendar bi težko rekli, da gre v konkretnem romanu zgolj za usodo nekoliko slabotnega, a vendar nadpovprečno sposobnega otroka, ki se je pojavil (in tudi izginil) v poljskem Gdansku v začetku vladavine Władysława Gomułke. Premnogi bralci v liku naslovnega junaka vidijo predvsem metaforo za usodo židovskega ljudstva na Poljskem pa tudi drugje in ni razloga, da romana ne bi brali tudi tako. Če želimo, pa ga lahko tudi kako drugače. V vsakem primeru gre za delo, ki velja za prelomno, kar se poljske književnosti tiče, in je tudi zaradi tega skorajda obvezno branje za vsakega nekoliko resnejšega knjigoljubca.

Glej tudi:

“Kaj pa Weiser? Weiser je izpuhtel iz našega pogovora, kot da ga ne bi nikoli bilo. Ko pa sem že sedel v vagonu, ki se je zibal v enakomernem ritmu pragov in kretnic, se mi je dozdevalo, da se peljem po neobstoječi železniški progi preko desetih porušenih mostov in mimo brętowskega pokopališča z malo opečnato cerkvico, skrito v zatišju dreves, lokomotivo pa pelje Weiser z železničarsko kapo, zavit v dimnati oblak kadila, ki diši po večnosti.”
(str. 135)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige David Weiser.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja