Delci svetlobe

Žanrfantastični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2019
Založba
Ključne besede Prihodnost, Računalniško programiranje, Realni čas, Življenje, Domišljija, Fantastika, Igre
Število strani

216

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj bi storili, če bi se jutri zbudili v svetu računalniške igrice, ki ste jo igrali danes?

Slovenski pisatelj Lenart Zajc se nam z letošnjim letom predstavlja z znanstveno-fantastičnim romanom Delci svetlobe – dejstvo, ki bi presenetilo marsikaterega bralca, ki ga pozna po lahkotnejših in manj družbeno/moralno angažiranih tekstih Američanka in Agencija, a je Zajc ljubezen do tovrstne žanrske zvrsti nakazal že v leta 2002 izdanih kratkih zgodbah Zgodbe iz teme in delno tudi v leta 2004 izdanem Hevimetalu. Da mu je zvrst blizu in da z veliko vnemo prevprašuje načelnost in moralnost vse večjega in intenzivnega prepleta našega sveta s programskim, mrežnim in računalniškim, dokazuje Zajc tudi v romanu Delci svetlobe, ki je postavljen v današnji čas in lokalni (ljubljanski) prostor, saj nas že s prvo stranjo in vsemi kasnejšimi uvodi v posamična poglavja zasuje s strokovnimi, tehničnimi, programerskimi, računalniškimi oz. ikt-jevskimi podatki. Ti so uvod v zgodbo o človeku, ki je ustvaril računalniško igro, ki je tako življenjska, da je oz. bo postala “hit”, njen stvarnik pa ima posledično vseobsegajoč kompleks boga. Zajc zgodbo nadgradi s prepletom igričarskega oz. domišljijskega “vesolja” z realnim in začini s trkom našega sveta ob svet domišljijskih likov, ki naj bi živeli le v programskem svetu računalnikov… Da temu ni tako, na svoji koži občutijo vsi človeški junaki, le nekateri med njimi pa so človeški v tej meri, da se nad (ne)moralnostjo igre in igralskih situacij zamislijo, zgražajo in tudi reagirajo.

“Poglej vrata,” ji pokaže okovana, zarjavela, železna vrata hiše, iz katere sta prišla, “edino varne hiše imajo takšna vrata ter seveda nobenih oken. Ne pozabi, pomembno je, da ko se odjaviš, da to vedno narediš v varni hiši. Sicer bo telo tvojega avatarja le spalo tam, kjer koli že boš, in znajo s tabo narediti marsikaj, medtem kot te ne bo. Znotraj varne hiše pa se dejansko izklopiš.” (str. 109)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Delci svetlobe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja