Klavnica pet ali Otroška križarska vojna : dolžnostni ples s smrtjo

Žanrvojni roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Prevod Branko Gradišnik
Ključne besede Bombardiranje, Nezemljani, Svetovna vojna 1939-1945, Vojna zgodovina, Znanstvena fantastika
Število strani

157

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vojne grozote ovite v znanstveno fantastiko. Tako gre to.

Šesti, najbolj uspešen in znan roman Kurta Vonneguta, ki je s svojo vsebino razburil ameriško javnost in postal eno izmed najbolj prepovedovanih del v ZDA. Po romanu je nastalo več gledaliških in radijskih predstav, leta 1972 pa je bila po njem posneta tudi filmska adaptacija.

Billy Pilgrim je glaven lik romana, ki na ciničen, absurden in večkrat humoren način prikaže grozote vojne. Billy je veteran druge svetovne vojne in vojni ujetnik, ki je preživel bombardiranje Dresdena. Po vojni se ustali, postane optik in se poroči s šefovo ženo, s katero ima tudi dva otroka. Vendar vse ni tako preprosto. Billy je iztaknjen iz časa. Nenehno podoživlja dogodke iz svojega življenja, od rojstva do smrti, z njim pa jih podoživljajo tudi bralci. Ve kdaj bo umrl in to ga ne skrbi. Večino svoje življenjske filozofije je prevzel od vesoljcev tralfamadorcev, ki so ga nekega večera ugrabili. Namen ugrabitve? Razkazovanje človeške rase v vesoljskem živalskem vrtu. Kljub temu da je zaprt, Billy še vedno lahko potuje skozi čas.
Znanstvenofantastični okvir romana popelje bralca v razmišljanje človeka, ki je preživel eno izmed najbolj grozovitih bombardiranj druge svetovne vojne, ter se posledično bori s posttravmatsko stresno motnjo. S tem antivojnim romanom Vonnegut opisuje dogodke, ki jih je sam doživel kot vojni ujetnik v Dresdenu. Skozi absurdnost Billyjevega vsakdanjega življenja bralca pripelje do enega vprašanja: Ali vojna sploh ima smisel?

Morda. Morda ne. Tako gre to.

“Celo tedaj naj bi bil napisal knjigo o Dresdenu. Letalski napad tedaj v Ameriki ni bil znamenit. Ni bilo veliko Američanov, ki bi bili vedeti, koliko hujši je bil od, na primer, Hirošime. Tudi jaz nisem vedel. Zadeve niso ne vem koliko oglašali.

Na nekem sprejemu je naneslo, da sem nekemu profesorju Chicaškega vseučilišča pripovedoval o napadu, kakor sem ga videl, o knjigi, ki da jo bom napisal. Bil je član nečesa, čemur se je reklo Odbor za socialno misel. In govoril mi je o koncentracijskih taboriščih in o tem, kako so Nemci iz tolšče mrtvih Judov izdelovali milo in sveče, in tako naprej. Rekel sem lahko edinole: Vem. Vem. Vem.” (str. 13)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Klavnica pet ali Otroška križarska vojna : dolžnostni ples s smrtjo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 175
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8