Jaka in Vane, zgodba iz osemdesetih

Žanrsentimentalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Spomini
Število strani

305

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Virkov novi roman je spomenik nekim časom, tukaj osemdesetim, v katerih je odraščal; ko so fantje morali v vojsko takoj po srednji šoli, tam spoznavali sotrpine od drugod, nekatere vezi pa ohranili tudi po končani vojaščini. Roman je zato v dveh delih: prvi o pred in med vojaškim rokom po srečanju Jake in Vaneta, drugi o njuni povezanosti v odraslem obdobju. Vojsko služita v Sloveniji, prvi je bolj, drugi manj prilagodljiv, prvi bolj intro, drugi bolj ekstrovertiran, idealna dvojica pesnikov, upornikov. Veliko izvemo o literarnem gibanju takrat, slikarstvu, Goyi, glasbi, kar romanu doda zeitgeist z veliko mero sentimenta, s katerim zagotovo še vedno živi večina naše generacije. Jaka vstopi v vojsko, še ko je v vezi s Katjo. S časom, ki mineva v vojski, si ona najde drugega. Vane po drugi strani pa je svoboden; tako in drugače in tak kani tudi ostati. Zato si kmalu s svojim obnašanjem v vojski prisluži svobodo in odhod domov, medtem ko Jaka odsluži do konca, kazensko služi tudi na Kosovu v času političnega vrenja itd. Po pisateljevih besedah ima Jaka njegove poteze in biografske elemente. Gre za njegovo zgodbo in zgodbo vseh nas, za zgodbo prijateljstva, gre za duh časa, razmer, v katerih smo odraščali in se jih nismo zavedali, ker smo imeli toliko pomembnejših skrbi. Kako se izviti staršem, najti flet, punco, fanta, mogoče priložnostni seks, spoznavati druge, svoj izraz. Vsakemu je kdo ostal, vsak je koga izgubil, vsak je imel sanje, nekatere so postale resnica, nekatere niso. Nekatere je vse bolelo preveč. A bili smo mladi in marsikaj je bilo mogoče, zato sedaj, ko že vemo, kaj nam je ostalo, kaj pa smo izgubili, nazaj gledamo sentimentalni, melanholični, malce grenki, ranjeni, pa tudi hvaležni za nora doživetja, žurke, potovanja, svobodo, ljubezni, prijatelje. Pisava zgodbe je linearna, kronološka, vabi k srečanju s preživetim in zaokroža spomin v sprejemanju tudi slabih stvari.

Z Vanetom sva se spogledala in se nekaj časa gledala, med nama so se razprostrli spomini in se razporejali po prostoru, odprtim za sedanjost in preteklost in prihodnost, drobne, debele in jeklene vrvi iz spominov, ki so naju povezovali. To je bil moj stari Vane, z bleskom in nemirno, radoživo in hkrati melanholično iskro v očeh. Spreletelo me je, da nikoli več ne bom imel takega prijatelja.
(str.305)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Jaka in Vane, zgodba iz osemdesetih.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2