Ne morem ven : kratke zgodbe

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2022
Založba
Ilustracije Iztok Sitar
Orlando Uršič
Ključne besede Sanje, Slovenski pisatelji, Spomini, Starost
Število strani

124

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Razmišljujoč pripovedovalec zgodb

20 kratkih zgodb, ki jih avtor naniza v zbirko Ne morem ven je preplet realističnih prikazov okolja in dejanj s prepletom fantastike in simbolizma. Veliko je spogledovanja s sanjskim in arhetipskim. Pripovedovalci zgodb so različni, zavzete so teme od otroštva, preko študija, delovne dobe in vse do starosti in smrti. Od odraščanja, negotovosti, strahu in žalosti potujemo skozi spomine in spominjanje. Vlak kot primer potovanja v realnosti je tudi simboličen ter nas pelje v pravo smer in odpira zavedanje o sprejemanju drugačnosti. Srečna naključja in bolečine življenja pa nas vodijo skozi neznosnost bivanja. Na trenutke tudi erotične zgodbe, v katere vpleta čutenje in prehajanje. Avtor predvsem veliko opazuje naravo, ženske in moške ter z vsemi čutili in čuti zaznava.
Tudi slog pisanja je zelo poetičen in lahko bi zapisali dvojen. Na eni strani kratki enobesedni stavki, na drugi dolge povedi, ki so kot potoček v katerem se čez brzice valijo sklopi besed in misli. Ilustrator Iztok Sitar s svojimi ilustracijami čudovito dopolni vsako zgodbo in preskakujoči način pisanja z odrezano močno črto in nežnim senčenjem v vseh odtenkih sive dodatno povzdigne.

In jaz sam vem, samo to še vedno vem, da se še nič ni zgodilo. Staram se in priložnosti, da se nič spreobrne v nekaj, je vse manj, toda tako to je in v tem ni nič mogočnega, poudarjam, v starosti ni prav nič mogočnega. In pogostokrat je vse skupaj samo kopičenje besed. Torej besedičenje. Koliko nesmiselnih besed izgovorimo v življenju, se sprašujem, povsod, kamor se obrnem, kogarkoli pogledam, vključno z mano, ko se zazrem v ogledalo, povsod je veliko pleteničenja. Toda kljub vsemu, vedno se nekaj kopiči, vsaj tako občutim, ko hodim po svetu. (str. 71)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ne morem ven : kratke zgodbe.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja