Srajca srečnega človeka : (moje popotovanje skozi sedem desetletij in še malo)

Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Spomini, Slovenski pisatelji
Število strani

396

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Vzponi in padci in sreča

Slavko Pregl, rojen l. 1945, je slovenski mladinski pisatelj, basnopisec, založnik, urednik, zdaj že upokojenec. Napisal je več kot petdeset knjig, njegova dela so prevedena v kar petnajst jezikov. Tej bogati literarni beri je letos dodal še avtobiografijo, ki je prava uspešnica. Najprej nas avtor popelje v Šentvid, kjer je v petčlanski družini in družbi okoliških vrstnikov preživljal vesela, dogodivščin polna mlada leta. Že v srednji šoli in kasneje na Ekonomski fakulteti je pisal, bil je tudi urednik avantgardnega časopisa Mladina. Pri Mladinski knjigi je več kot dvajset let delal v založništvu likovnih monografij, sodeloval z mnogimi eminentnimi umetniki in prepotoval dobršen del sveta, nato pa so sledila leta borbe za obstoj in spoznanj o manj rožnatih plateh življenja. Slavko Pregl svoje vzpone in padce začini z blago ironijo in humorjem, vendar so opisi političnega nadzora in intrig, ki jih je bil deležen kot pokončen mož na vodilnih funkcijah, precej srhljivi. Knjiga, opremljena z bibliografijo avtorjevih del in veliko slikovnega gradiva, je nadvse zanimiv dokument nekega življenja, pa tudi slovenske polpretekle družbene stvarnosti.

Ustanavljanje moje založbe EWO d.o.o. se je kajpak zavleklo in v Mladinski knjigi so mi milostno dodali še dva tedna dopusta, dva tedna pa sem bil uradno brezposeln, preden sem svojo založbo končno registriral. Zanimiv preskus duševnega zdravja: včeraj generalni direktor največje grafično- založniške firme v Jugoslaviji, danes brezposeln. (str. 186)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Srajca srečnega človeka : (moje popotovanje skozi sedem desetletij in še malo).

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja