Izmera sveta

Žanrbiografski roman, družbeni roman, humoristični roman
Narodnostavstrijska književnost, nemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2007
Založba
Prevod Amalija Maček
Ključne besede Humor, Znanstveniki
Število strani

303

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

„Kadar koli te kakšna stvar prestraši, je najbolje, da jo izmeriš.“

Izmera sveta je najbolj zabavna knjiga o merjenju, kar sem jih kdaj prebral. Zagotovo je Izmera sveta tudi literarizirana biografija dveh pomembnih nemških znanstvenikov s konca 18. in prve polovice 19. stoletja, a vendar sta onadva tu predvsem zato, da Kehlmann nanju obesi svoje videnje nekega obdobja nemške intelektualne zgodovine, v katerem je bil položen temeljni kamen velikonemških idej, ki so v svoji najbrutalnejši izdaji eskalirale dobro stoletje kasneje. A Kehlmann to opravi z obilico humorja in ironije. Carl Friedrich Gaus in Alexander von Humbold v resničnem življenju skoraj zanesljivo nista bili tako zabavni in humorni osebi, kot ju je v Izmeri sveta predstavil avtor, ki je za potrebe svojega pisanja iz življenj obeh znanstvenikov vzel le tiste podatke, ki so mu bili potrebni za pisanje knjige, druge pa enostavno zanemaril. Radovedni bralec, ki bi rad izvedel kaj več o obeh raziskovalcih, bo pač moral pobrskati po še kakšnih drugih virih. V vsakem primeru pa se bo ob prebiranju Izmere sveta vsaj potihoma hahljal če ne že huronsko krohotal. In vse to zaradi merjenja (želje po razumevanju in klasifikaciji), ki v temelju povezuje oba glavna akterja romana, saj sta ta si v vsem ostalem diametralno nasprotna, a morda prav zaradi tega tako podobna, da se na samem koncu knjige združita v nekakšno enoglasje. Izmera sveta je odlično branje, ki bo zadovoljilo skorajda vsak bralni okus in je primerna tako za tiste bralce, ki prisegajo na »plaža« literaturo, kot tudi za tiste, ki nad knjigami, ki dišijo po sončnih kremah, vihajo z nosovi. Zabava je zagotovljena!

Glej tudi:

»Naslednjega dne sta se povzpela na Popocatepetl. Stezica je vodila skoraj do vrha: sledili so jima Gomez in Wilson, župan glavnega mesta, trije risarji in skoraj sto zijal. Kadarkoli je Bonpland odrezal kakšno rastlino, jo je moral pokazati vsem. Večinoma se je k njemu vrnila tako sploščena, da mu je sploh ni bilo več treba polagati v herbarij. Ko si je Humboldt pred neko podzemsko jamo pripel dihalno masko, se je razlegel aplavz. In medtem ko je z barometrom določil višino vrha in spuščal termometer v krater, so trgovci prodajali osvežilne napitke.« (str. 187)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Izmera sveta.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 36
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Dela avtorja