Franc Saleški Finžgar : vera v resnico, lepoto in pravico

Žanrživljenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Slovenski pisatelji
Število strani

228

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Življenje in delo Franca Saleškega Finžgarja (1871-1962)

Franc Saleški Finžgar je bil že za časa svojega življenja karizmatična osebnost. Ob svojem duhovniškem poklicu je bil tudi pisatelj, ki je s svojimi povestmi, romani in dramskimi besedili razveseljeval in osvajal ljudske množice. Deloval je tudi kot urednik, publicist, založnik in bil ustanovni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti in tako v medvojnih in še povojnih letih zaznamoval slovensko kulturno prizorišče. Ob 150. obletnici pisateljevega rojstva je izšel album, ki predstavlja njegovo izredno zanimivo življenjsko pot in bogato ustvarjalno delo. Biografski del z analizo njegove leposlovne ustvarjalnosti je pripravil Mihael Glavan, svoje spomine na življenje s stricem pa je doživeto in slikovito opisal Janez Bogataj.
Obsežno monografijo odlikuje bogato dokumentarno in slikovno gradivo in odlomki iz pisateljevih del.

Vsekakor pa je bil Finžgar v svojem prvem desetletju upokojenske dobe še močno dejaven tudi v javnem kulturnem delovanju. Poleg uredniškega dela pri Mohorjevi in Novi založbi ter ob številnih govornih in predavateljskih nastopih je bil posebej viden in dragocen njegov projekt za odkup Prešernove rojstne hiše v Vrbi in njeno ureditev v spominsko muzejsko zbirko, kakršno imamo v nekoliko prenovljeni podobi še danes. Pri tem mu je pomagal tudi njegov dragi dolgoletni prijatelj Jože Plečnik (str. 104)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Franc Saleški Finžgar : vera v resnico, lepoto in pravico.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 6
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0