Državljanski eseji

Žanresej
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Ključne besede Mentalitete, Slovenski pisatelji, Slovenski politiki, Krivda, Slovenski zdravniki, Morala, Krščanska morala, Družbene razmere, Analize, Znanstveniki, Socialistično gospodarstvo, Odgovornost, Intelektualci, Zdravstvo, Socialistične države, Prevare, Zdravje, Socializem, Gospodarski kriminal, Politika
Število strani

237

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Razmišljanja o mentaliteti, morali in odgovornosti

Kaj nastane, če se pesnik, esejist, specialist klinične mikrobiologije in imunologije, ki pozna delovanje človeškega telesa, vključno z možgani seveda, z vidika naravoslovca loti opazovanja slovenske in svetovne družbene in moralne krize? Knjiga, ki bralce (večkrat tudi zelo neprijetno) preseneti z izvirnostjo, duhovitostjo, predvsem pa z novim pogledom na razslojeno slovensko družbo, psihološke značilnosti Slovencev, telesno in duševno zdravje… Zavzema se za vrednote, kot so osebna zrelost in odgovornost, samozavest, ustvarjalno delo, širina pogleda in odprtost za nove ideje.
Za pričujoče delo je avtor dobil Rožančevo nagrado za najboljše izvirno esejistično besedilo.400 izv., Ob državljanskih esejih / Rado Pezdir: str. 225-237.

Nešteto mehanizmov je, s katerimi vsak človek krčevito ohranja svoje življenjske vrednote, prioritete, navade; in enako velja za njegovo najbližjo okolico, ki ljubosumno pazi, da človek nikakor ne bi spremenil svojih navad (predvsem pa nezavednega ravnovesja moči, odvisnoti, določenih skupinskih prioritet) – še alkoholiku njegova okolica težko tolerira spremembe, ki so povezane s prenehanjem pitja, in žena, katere mož začne redno teči, začne pogosto tesnobno razmišljati, če ni to zaradi nezadovoljstva z njo ali zaradi varanja, in potem začne svojemu možu vsaj prikrito nakazovati, da ji njegova nova navada ni všeč in naj bi raje počel kaj bolj koristnega “za otroke” ali “za hišo” ali kaj podobnega. In podobno postane sumničav tudi mož, če se za spremembe odloči žena, naenkrat se revež počuti zapostavljen, zanemarjen, in to ravno v tisti urici časa, v kateri sicer na ženo niti pomislil ne bi; ko pa ta odide na trening ali na jogo ali na tečaj slikanja, pa njega naenkrat zaboli srce od osamljenosti in zapuščenosti – kot bi bila partnerska razmerja namenjena temu, da partnerji drug drugega spreminjajo v bebce. (str. 130-131)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Državljanski eseji.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2