Tisoč stavkov

Žanravtobiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaKočevje, 2003
Založba
Ključne besede Učiteljišča, Zgodovinski roman, Ljubezen, Družinski odnosi, Slovenski pisatelji, Učiteljice
Število strani

201

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pričevanje o neki polnokrvni ljubezni, ki ne more umreti ...

Tisoč stavkov je mojstrsko napisana zgodba, ki jo plemenitijo poetični opisi narave. Bralca se osebno dotakne na več ravneh, ga prevzame, pretrese in pusti polnega razmišljanj.

Ana, upokojena učiteljica razrednega pouka, v avtobiografskem romanu spretno prepleta spomine na začetke poučevanja v vasici na Dolenjskem ter mladostno ljubezen, ki je v njeni duši pustila pečat za vse življenje. Novopečena učiteljica se polna zanosa vsak dan pogumno spopada s pomanjkanjem učnih pripomočkov in s svojo neizkušenostjo. Pri tem ji je v veliko oporo sodelavka Majda, s katero stanujeta v skupni sobici in kmalu postaneta dobri prijateljici. Ana se kljub razdalji z ljubeznijo spominja domačega kraja in ga primerja z novim. Velikokrat obuja spomine na razne prigode, ki so se dogodile njej in njenim domačim. Ko je Ana sama, si dolge zimske večere lepša s sanjarjenjem o princu, ki jo bo rešil samote … Čez zimo z Majdo pripravita z mladimi iz njunega šolskega okoliša Županovo Micko in spomladi jo igrajo na gasilski veselici v Šmarjeti. Njen pogled ujame mladenič svetlih las in mrkega pogleda: Zdravko, pesnik z uporniško miselnostjo, ki poučuje v sosednji vasi. Pomlad ju zmami v svoj vrtinec in mladi par kljub vsem preprekam in strahovom ve le to, da se želi čim prej poročiti. A Ana predolgo odlaša s pisanjem staršem o svojih namerah in mladostniške sanje se kmalu spremenijo v prepir in obup. Ani pretrgan odnos ne da miru niti v poznih letih in si želi ponovnega srečanja s takrat že uveljavljenim pisateljem. A kruta usoda jima ponovno prekriža pot. . .

Sanjarjenja mladega dekleta skozi zgodbo rastejo v filozofska razmišljanja o življenju. Roman je pomemben tudi kot slikovito pričevanje o življenju slovenskih učiteljic v sredini 20. stoletja.

Silvo Fatur je leta 2005 v Delu zapisal, da je knjiga ne glede na domnevno pričevanjsko avtentičnost samosvoje in prepričljivo leposlovno delo, vredno širše pozornosti. Tudi kot pričevanje o neki polnokrvni ljubezni, ki ne more umreti.

300 izv., Spremna beseda / David Šušel: str. 2. , O avtorici na zavihku ov.

Veliko pozneje si je nekaj priznala, kar so starši nekako vedeli, sama pa se tega tedaj ni zavedala. Bližje so ji bili nesrečneži, oddajali so toplino in jo radi prejemali.
Nezmotljivo je prepoznavala izraze njihovih obrazov, tudi če so kazali veselo lice, in takoj so ji popadali v srce. In starši so jo že opozarjali: »Ti hočeš reševati svet, pa ti ne bo uspelo. Le sebe boš onesrečila.«

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Tisoč stavkov.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja