Fantom

4,6
(11)
Žanrdetektivski roman, družbenokritični roman, kriminalni roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2015
Založba
Prevod Maja Lihtenvalner
Primož Ponikvar
Ključne besede Droge, Odvisniki od drog, Umori
Število strani

472

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

15-16 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Večkrat nagrajeni norveški pisec kriminalnih romanov s serijo romanov s Harryjem Holom že od prvega romana v seriji, izdanega leta 1997, zaseda vrhove evropskih književnih lestvic. Sedmi v slovenščino prevedeni roman v seriji nas (ponovno) odpelje v norveško podzemlje, tokrat v svet oselskih narkomanov in preprodajalcev droge. Harry Hole se iz Bangkoka znova vrne v Oslo, saj izve, da je umora obtožen eden njegovih najbližjih – Rakelin sin Oleg. Na oselskih ulicah se je tačas pojavila nova droga, imenujejo jo violin, ki ima veliko močnejši učinek kot heroin. Oleg pa je pod vplivom prijatelja kljub mladosti tudi sam že zapadel violinovim močem. Kot vse kaže, bo moral Harry, da pride do dna primera, ki se vedno bolj kaže za veliko več kot še en umor med odvisniki, najprej ugotoviti, kdo je skrivnostni Dubaj, ki stoji za novo drogo.

“In zakaj je vaša detelja toliko boljša za jagode?” je vprašala.
“Ne streljamo se. Pri delu smo diskretni. Prodajamo drogo, ki ne pripelje do smrti zaradi predoziranja. Z monopolom na tej jagodni njivi lahko cene dvignemo tako visoko, da bo manj uživalcev drog in manj mladih odjemalcev. Seveda nam zaradi tega dobiček ne sme pasti, to se razume. Če bo manj uživalcev in manj prodajalcev, v parkih in na ulicah ne bo več mrgolelo džankijev. Skratka, Oslo bo znova postal privlačen za turiste, politike in volivce.” (str. 166)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Fantom.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 34
Komentarji: 0
Število ocen: 11
Želi prebrati: 18
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 30

Morda vam bo všeč tudi