Doktor Proktor in veliki rop zlata

Žanrmladinski roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2017
Založba
Prevod Tanja Goršič
Ilustracije Per Dybvig
Ključne besede Fantastika
Število strani

238

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Čudaški doktor Viktor Proktor ima na zalogi nekaj novih izumov. Vsekakor bi bilo treba v kratkem preizkusiti čevelj drvocep, rokociljnik za desničarje, anti-antifriz ali ledotvorni fluid, morda celo najnovejše poliglotske pilule z okusom maline, ki tistemu, ki jih vzame, omogočajo, da štirinajst dni govori in razume angleško. Priložnost se pokaže, ko zmagovito trojko najamejo, da izsledi opeko zlate rezerve, ki je bila ukradena iz trezorja Norveške centralne banke. Med prtljago detektivov se znajde še nekaj nepogrešljivih malenkosti in Bulle, Liza in Viktor so pripravljeni, da rešijo svet. Pod krinko se odpravijo v London, da najdejo slavne brate Crunch in njihovo Mamo. Ko jim bo to uspelo, tudi nakradeno zlato ne bo več daleč.
Doktor Proktor in veliki rop zlata (2017) je četrta knjiga v seriji zgodb o doktorju Proktorju: Prdoprašek doktorja Proktorja (2012), Časovna kad doktorja Proktorja (2014) in Doktor Proktor in konec sveta. Mogoče. (2015).

Bulle je vedel, da je bilo nemogoče, da bi pravilno uganil kombinacijo trinajstih številk in štirih črk. Zato je raje odpel hlače in pomeril proti ključavnici na jeklenih vratih. Po izračunih doktorja Proktorja je ledeno modra tekočina ledotvora potrebovala le tri minute, da se je spojila z želodčno kislino, prešla skozi jetra, vranico, ledvice in ostale notranje organe in bila nared, da se jo polula. Bulle se je napenjal, da bi sprožil tok.
Dvajset sekund.
»Daj že, no,« je momljal.
Šestnajst sekund.
Še močneje je pritisnil in zaječal. Ampak ni vedno lahko lulati, kadar veš, da res moraš.
Bulle je slišal, da pomaga, da misliš na tekočo vodo, kadar imaš plašen mehur. In tako je mislil na pipo, ki pušča, deževnico, ki brbota iz odtočnega žleba, žuboreč pomladanski potoček. Pa nič.
Dvajset sekund.
Na reko običajne velikosti. Veliko reko. Slap. Devet sekund. Niagarske, Viktorijine slapove in slapove Vringsfossen, vse v enem mega slapovju.
Sedem sekund. Nekaj se je moralo zgoditi. IN TO TAKOJ.
»Okej, obratna psihologija,« je zamrmral sam pri sebi, zaprl oči in na vso moč pomislil, kako niti slučajno ne sme lulati tukaj, na javnem kraju, v Banki bajno bogatih.
Štiri sekunde.
Kakšen škandal bi to bil! V vseh časopisih bi se norčevali iz njega. Naslovnica: FANT POLULAT NAJVARNEJŠA JEKLENA VRATA NA SVETU. ŽUPAN UDDEVALLE BESNI!
Vtem pa je rumen curek, raven kot laserski žarek, pošprical jeklena vrata in ključavnico.
Bulle si ni drznil pogledati na uro; samo lulal je, hitro, kot je le mogel. Potem se je curek ustavil. Dvignil je nogo, na kateri je imel obut drvocep, in brcnil v ključavnico.
Slišalo se je, kot bi ledene sveče padale na pločnik, tisto cingljanje, žvenketanje, trušč in hrušč, ko se nekaj raztrešči na tisoč koscev.
Bulle je pograbil za ročaj jeklenih vrat in ga povlekel k sebi.
Vrata so se odprla!
Res so se odprla!
Bulle je s pogledom ošinil uro na steni. Ustavila se je pri 0,5 sekunde.
Zdrznil se je in vrata odprl na stežaj. (Str. 151-154)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Doktor Proktor in veliki rop zlata.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 30
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1