Macbeth

Žanrkriminalni roman
Narodnostnorveška književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2018
Založba
Ključne besede Umori, Nasilje, Droge, Kriminalci
Število strani

526

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Shakespeare na steroidih

Najnovejše, v slovenski jezik prevedeno delo slovitega norveškega pisca kriminalnih romanov, je priredba več kot štiri stoletja starejše Shakespearove tragedije. Novi stari Macbeth je vodja enote specialcev, ki svoj vzpon začne na družbenem dnu, med brezdomci in odvisniki. Svoje delo opravlja v škotskem mestu, onesnaženem z umori, drogami, tolpami in korupcijo. Zgodba je umeščena v sedemdeseta leta dvajsetega stoletja. Tematika Shakespearove tragedije – povzpetništvo, želja po moči in oblasti, ki kvari duha – je brezčasna, zato Nesbøjev antijunak deluje pristno tudi v modernem svetu hitropoteznega kriminalnega romana. Slikoviti pejsaži odlično povzemajo turobno atmosfero deževnega, temačnega mesta, ki je v skladu z duševnim stanjem glavnega protagonista in njegovih nasprotnikov. Z bojem, ki ga paranoičen junak bije z duhovi vseh, ki morajo pasti na njegovi poti do prestola. Macbeth ob prigovarjanju svoje “kraljice” Lady sprva svoje početje opravičuje s tem, da se bori za dobrobit mesta, toda njegov makiavelistični vzpon postane le še krut boj za nadvlado, ki ga hrani strah pred padcem in nenasitna lakota po oblasti.

Ležal je. Tiho. Čakala je. Poslušala, toda nobene besede ni bilo, ki bi preglasila bitje njenega srca. Imel je ambicije, sanje in voljo, to je vedela, to je bilo tisto, kar ga je dvignilo iz godlje, v kateri se je znašel – to je spremenilo mladega odvisnika v policijskega kadeta in pozneje v vodjo specialne enote. To jima je bilo skupno: oba sta popravila škodo, plačala ceno. Naj se ustavi zdaj, na pol poti, preden bosta lahko užila sadove svojega dela? Preden bosta uživala v spoštovanju in občudovala razgled? Bil je hraber in brezobziren mož dejanj, imel pa je pomanjkljivosti, ki bi ju lahko še drago stale. Pomanjkanje zlobe. Zlobe, ki si jo potreboval, pa čeprav samo v tisti eni, odločilni sekundi. Sekundi, ko si se moral znajti in nisi imel omejujoče morale na svoji strani, ko nisi smel izgubiti širše slike izpred oči, ko se nisi smel mučiti z vprašanjem, ali je prav to, kar počneš. Macbeth je oboževal nekaj, kar je imenoval pravica, in njegova vdanost pravilom drugih ljudi, je bila šibkost, zaradi katere ga je lahko ljubila. V časih miru. In zaradi katere ga je prezirala zdaj, ko so doneli zvonovi vojne. Z dlanjo se je sprehodila od njegovega lica do vratu, počasi čez prsi in trebuh. In nazaj gor. Poslušala. Njegovo dihanje je bilo pravilno, mirno. Spal je. (str. 114)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Macbeth.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 16

Morda vam bo všeč tudi