Žanreksistencialistični roman, kriminalni roman, psihološki roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 1982
Založba
Prevod Marjana Samide
Ključne besede Prevare, Umori, Starost, Ljubezenski partnerji, Domovi za starostnike
Število strani

135

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Samomor je pri mojih letih zgolj prehitevanje

Prevod dela: Carte vermeil
Svet starajočih je svet ugaslih vulkanov. Pa so res ugasli vulkani, ali so le v stanju mirovanja? Premožni prebivalci doma za ostarele ne pričakujejo ničesar več, rutina jim pomeni varnost. In nihče od njih nič več ne pričakuje, oskrbujejo jih kot cvetje v vazi, dokler je še vredno menjati svežo vodo. Vendar pod utečeno sivino vre. Michel, pripovedovalec zgodbe in ilustrator starosti in staranja, je na vroči sledi vzrokom nenavadnih odhodov svojih sostanovalcev v zadnje domovanje.

Ne gre za poželenje, pohlep, kot da bi nenadoma začutil potrebo po tem, da se vržem v zabave, veselje. Daleč od tega! Do kakšnih užitkov naj bi mi sploh še bilo, ko pa sem jetnik v tem domu počitka? Gre za nekaj povesem drugega, nekaj veliko bolj pomembnega. Nehal sem se smiliti samemu sebi. Težko je to povedati, pa je povsem preprosto. Moja jutranja kava je prijetna. Sonce, ki prodira skozi zavese, je prijetno. Šum vrtne brizgalke je prijeten. Moj prvi sprehod po parku je prijeten. Kako naj povem drugače? Spet sem uglašen, tako je! Prav to je tisto, česar tako dolgo že nisem več poznal, kar sem tako dolgo zavračal, odbijal.
(str. 148)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gostišče Hibiscus.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4

Morda vam bo všeč tudi