Drugi veter

Žanrfantastični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2015
Založba
Prevod Dušan Ogrizek
Ključne besede Fantastika, Zmaji (bajeslovna bitja)
Število strani

267

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Šesti del Sage o Zemljemorju

Pred mladim kraljem Lebannenom je zapletena naloga. Zemljemorje mora rešiti pred mrtveci, ki vdirajo čez kamniti zid in skušajo zavzeti svet živih. Vendar je sam brez moči. V zadnji bitki bo moral združiti moči s prijatelji, zmaji in vsemi ljudstvi Arhipelaga. Pa mu bo uspelo se še enkrat vrniti iz puste in hladne dežele teme? Ali bo raje na krilih drugega vetra poletel v svet zmajev?
Drugi veter je šesti del Sage o Zemljemorju, ki v slovenščini obsega 6 knjig. Po besedah avtorice jih je treba videti kot dve trilogiji, za prve tri: Čarovnik iz Zemljemorja (1968), Atuanska grobnica (1971) in Poslednja obala (1972) avtorica pravi, da so najboljše, kar je kdaj napisala. To so zgodbe o odraščanju, ki so prežete s taoističnim pogledom na svet in so namenjene zlasti najstnikom. Tehanu (1990), Zgodbe iz Zemljemorja (2001) in Drugi veter (2001) so namenjene predvsem odraslim bralcem. Fantastični svet Ursule Le Guin je sijajno domišljen in moč njenega pripovedovanja je mojstrska. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena, za dela iz ciklusa o Zemljemorju je prejela osem nagrad, za Drugi veter prestižno nagrado za fantazijsko književnost World Fantasy Award (2002).

»No, torej, na začetku, saj veste, v času prvega časa, smo bili vsi isti, vsi ljudje in živali, vsi smo počeli iste stvari. In potem smo se mi naučili, kako umreti. In tako smo se naučili, kako se ponovno roditi. Mogoče kot bitje iste vrste, mogoče kot drugačno. Vendar pa to ni tako pomembno, ker tako ali tako spet umreš in se ponovno rodiš in si na koncu, prej ali slej preživel življenja vsega živega.«
Tenar je prikimala. Do sem ji je bila zgodba znana.
»Toda najboljše, kar lahko dobiš s ponovnim rojstvom, je, da se rodiš kot človek ali zmaj, kajti to sta sveti vrsti bitij. Trudiš se torej, da ne bi prekršil tabujev in da bi spoštoval svete zapovedi, zato da bi se ponovno rodil kot človek ali pač kot zmaj … Če zmaji tukaj znajo govoriti in so tako veliki, razumem, zakaj naj bi bila to nagrada. Roditi se kot eden izmed naših, se mi nikoli ni zdelo kdove kako privlačno.” (Str. 128)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Drugi veter.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 40
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja