Čarovnik iz Zemljemorja

Žanrmladinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2005
Založba
Prevod Dušan Ogrizek
Ključne besede Fantastika
Število strani

221

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Prvi del Sage o Zemljemorju

Duny je odraščal na otoku Gont. Divje, kot trdovraten plevel, in zrasel v visokega, živahnega fanta. Glasnega, ponosnega in hitre jeze. Kot fantič je na pobočjih otoka pasel koze in se pri teti učil prvih urokov. Trdo delo v očetovi kovačiji mu ni pretirano dišalo. Prvič se izkaže z neverjetno čarovniško močjo, ki mu je bila položena v zibko, ko reši svojo vas pred napadom plenilskih Kargov. Njegovo junaštvo se hitro razve in kmalu ga pošljejo v uk v magu Ogionu Tihemu, ki mu da ime. Vendar Skobca želja po znanju in obvladovanju vseh vrst urokov žene naprej na otok Roke, kjer vstopi v šolo za čarovnike. Bister in vedoželjen kmalu prekaša svoje vrstnike v znanju in moči. Njegova vihrava narava in nepremišljenost sta razlog, da se pusti izzvati tekmecu in v trenutku nepremišljenosti izreče urok, ki ga ne zmore obvladati. Iz sveta mrtvih prikliče zlo senco. Iz boja ga reši vrhovni Arhimag za ceno svojega življenja. Ged preživi, a ostane iznakažen in po tedne dolgem okrevanju izmučen, prestrašen in negotov vase. Šolanje na Rokeju konča in se poda na dolgo potovanje, a Senca ga zasleduje in čaka na primeren trenutek, da se ga polasti in preko njega zaseje zlo in razdejanje.

Čarovnik iz Zemljemorja je prvi del sage o Zemljemorju, ki v slovenščini obsega 6 knjig. Po besedah avtorice jih je treba videti kot dve trilogiji, za prve tri: Čarovnik iz Zemljemorja (1968), Atuanska grobnica (1971) in Poslednja obala (1972) avtorica pravi, da so najboljše, kar je kdaj napisala. To so zgodbe o odraščanju, ki so prežete s taoističnim pogledom na svet in so namenjene zlasti najstnikom. Tehanu (1990), Zgodbe iz Zemljemorja (2001) in Drugi veter (2001) so namenjene predvsem odraslim bralcem. Fantastični svet Ursule Le Guin je sijajno domišljen in moč njenega pripovedovanja je mojstrska. Za svoja dela je bila večkrat nagrajena, za dela iz ciklusa o Zemljemorju je prejela osem nagrad, samo za Čarovnika iz Zemljemorja je prejela tri nagrade.

»Če se obrnem,« je čez nekaj časa rekel Ged, »če se, tako kot pravite, podam na lov za lovcem, bo to po moji misli kaj kratek lov. Ničesar drugega si ne želi, kakor da se znajde iz oči v oči z menoj. Dvakrat ji je to že uspelo in obakrat me je porazila.«
»V tretje se izkaže čar,« je rekel Ogion. Ged je korakal gor in dol po sobi, od ognjišča do vrat, od vrat do ognjišča. »In poraz bo tedaj popoln,« je dejal, kot da ugovarja Ogionu ali pa nemara sam sebe prepričuje. »Vzela mi bo vse moje znanje in vso mojo moč in ju uporabila. Le meni zdaj grozi, a le za zdaj. Če pa pride vame in se me polasti, tedaj bo skozme sejala neznansko zlo.«
»Res je tako. Če te porazi.« (Str. 152)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čarovnik iz Zemljemorja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 149
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Dela avtorja